Confidenţialitate

Dragnea şi Tăriceanu, “îngrijoraţi” de informarea “incorectă” a CE pe tema legilor Justiţiei

Într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, şefii legislativului de la Bucureşti susţin că oficialii executivului comunitar au fost informaţi incorect despre reforma legilor Justiţiei din România.

“Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor pe tema Justiţiei din România. Pentru a clarifica aceste aspecte vă facem cunoscut faptul că, dezbaterea pe acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate şi adoptate în Parlament. Dialogul a fost coordonat, înt-o primă fază, de Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei cu participarea şi consultarea tuturor organizaţiilor relevante: Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor, reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului academic”, se precizează în documentul semnat de şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi de cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

“Subliniem, totodată, că dezbaterile parlamentare au durat 4 luni şi au fost transmise live, pe site-ul Camerei Deputaţilor, pe toată perioada desfăşurării lor, oferind astfel posibilitatea celor interesaţi să urmărească îndeaproape argumentele şi votul pentru fiecare amendament”, susţin semnatarii scrisorii.

Documentul citat mai menţionează, “referitor la preocupările exprimate de Comisie în ceea ce priveşte consensul realizat faţă de aceste legi”, că “din cele 316 de amendamente care au fost adoptate la cele trei legi privind sistemul judiciar din România, 229 au fost propuse de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar aproape toate celelalte au venit din partea sau au fost susţinute de asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor”.

“O bună parte dintre acestea au fost susţinute şi de partidele din opoziţie, iar zeci de amendamente au fost adoptate în unanimitate de către cei prezenţi la dezbateri”, mai precizează documentul.

De asemenea, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au menţionat că asupra legilor Justiţiei urmează să se pronunţe Curtea Constituţională.

“Ne-am fi aşteptat, desigur, ca analiza Comisiei asupra dezbaterilor din România să fi avut loc după pronunţarea Curţii Constituţionale asupra tuturor celor trei legi privind sistemul judiciar, astfel încât descrierea să se raporteze la o imagine cuprinzătoare şi obiectivă a reformei justiţiei din România. în acest sens, subliniem faptul că mecanismele de control constituţional asupra modificărilor celor trei legi privind sistemul judiciar se află în plină desfăşurare, iar Curtea Constituţională urmează să se pronunţe”, se subliniază în scrisoare.

Cei doi au apreciat că “manifestarea interesului Comisiei cu privire la dezbaterile din Parlamentul României pe teama justiţiei reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea unui dialog permanent între cele două instituţii pentru clarificarea tuturor problemelor în dezbatere”.

“Drept urmare, ne manifestăm toată deschiderea pentru o colaborare cât mai strânsă, dar bazată pe adevăr şi informare reciprocă corectă, care să asigure astfel un fundament solid pentru consolidarea statului de drept, în România, concomitent cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului”, se mai menţionează în scrisoare.

Îngrijorată, Comisia Europeană a avertizat Bucureştiul, miercuri, că va analiza în detaliu modificările aduse legilor justiției.

”Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declarație comună a președintelui Comisiei, Jean Claude Juncker și a prim-vicepreședintelui, Frans Timmermans.

O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile, se mai arată în declarația comună a celor doi oficiali europeni.

Totodată, Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse în ceea ce privește modificarea legilor justiției și a codurilor penale, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat.

”Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”, au mai declarat Junker și Timmermans.

În jur de o mie de bucureşteni s-au adunat, miercuri seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta în faţa sediului Guvernului.

La un moment dat, cei prezenţi s-au prins într-o horă care să marcheze simbolic cei 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva actualei Puteri şi a politicienilor corupţi.

Mobilizarea pentru acţiunea de stradă s-a făcut online, pe reţelele de socializare, sub titlul “Uniţi toţi, scăpăm ţara de hoţi”.