Dragnea: Este decizia premierului dacă Darius Vâlcov va rămâne consilier de stat

La mai bine de 24 de ore de când a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, Darius Vâlcov este în continuare consilier de stat al premierului României. Guvernul nu a avut până absolut nicio reacție la decizia instanței.

În schimb, liderul PSD Liviu Dragea spune că decizia dacă Vâlcov va mai rămâne sau nu la Palatul Victoria îi aparține premierlui Viorica Dăncilă.

”Nu îi dau sfat domnului Vâlcov. E o condamnare în primă instanță, până la decizia definitivă ma este. Nu pot să spun că-i nedreaptă decizia instanței că nu știu dosarul. Îmi pare rău pentru el. În schimb, Guvernul va decide dacă rămâne sau nu rămâne acolo, nu am propus pe nimeni în aparatul Guvernului, deci nu o să propun să plece cineva de acolo. Este strict decizia Guvernului și a primului ministru”, a declrata Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat ieri, la finalul ședinței de Guvern, dacă Darius Vâlcov va fi demis având în vedere condamnarea la opt ani de închisoare, purtătorul de cuvânt al Cabinetului Dăncilă, Nelu Barbu, a refuzat să facă orice comentariu.

”Nu sunt mandatat să ofer niciun comentariu în privința acestui subiect. Dacă Guvernul României va avea ceva de spus, cu siguranță o va face și va anunța”, a declarat Barbu.

La insistențele jurnaliștilor care au întrebat dacă premieurl și-a manifestat intenția de a-l demite, Nelu Barbu a răspuns: ”Nu am comentariu despre acest subiect. Nu cunosc. Nu știu. Nu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Vâlcov sunt invenții ale ”statului paralel”.

”În Europa când iei 8 ani de zile, înseamnă că ai atacat o bancă cu mitraliera în mână, cu grup organizat și ai făcut victime. Să-i dai condamnare unui om care, totuși, este valoros, 8 ani de zile pentru nimic, mi se pare în mod foarte clar că este o vânătoare totală la adresa naostră a celor din PSD”, s susținut Codrin Ștefănescu la Digi24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fost primar al municipiului Slatina și fost ministru de finanțe în guvernul Ponta, Darius Vâlcov a fost numit la finalul lunii trecute consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. Vâlcov este un apropiat al lui Liviu Dragnea și unul dintre cei care au conceput programul de guvernare al cabinetelor social-democrate alături de liderul PSD.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat ieri, în primă instanță, pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

În acest dosar, în care Darius Vâlcov e judecat inca de acum 3 ani, instanta l-a găsit vinovat că, între 2011 și 2013, a pretins și a primit de la omul de Theodor Berna aproape șapte milioane de lei, pentru a favoriza firma acestuia să câştige contracte publice în județul Olt.

Darius Vâlcov a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influență, 6 ani pentru spălare de bani și 2 ani pentru acte de comerț incompatibile cu funcția de demnitar. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor. A rezultat astfel o condamnare finală de 8 ani.

Totodată, instanța a decis confiscarea sumei de 6,2 milioane lei și, de asemenea, menţinerea sechestrului asigurător dispus de DNA pe bunurile lui Darius Valcov.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS