Dragnea, despre discursul lui Timmermans: O listă de luări de poziţii, o condamnare înainte de a se studia probele

Preşedintele Partidului Social Democrat susţine că şedinţă extraordinară a Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referitor la situaţia din România, nu a fost o dezbatere, ci „o listă de luări de poziţii stabilite de dinainte, o condamnare înainte de a se studia probele”.

„Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în UE va fi ameninţată în felul acesta, adică atât de brutal. Eu am urmărit această dezbatere, care de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite de dinainte, o condamnare deja înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită. S-au trimis documente scrise, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus în mod concret care sunt acele amendamente sau acele articole din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei. Nu există aşa ceva. Ba, dimpotrivă, a fost scos orice actor politic în numirile judecătorilor şi numirile de la Înalta Curte. Asta înseamnă, de fapt, independenţă totală, dar poate asta deranjează”, a spus Liviu Dragnea, luni seara, la Antena 3, consemnează Agerpres.

El a adăugat că, în prealabil, membri ai Comisiei Europene şi europarlamentari au fost informaţi cu privire la „derapaje îngrozitoare ale statului de drept şi violări ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupţiei”, fiindu-le prezentate dovezi în acest sens.

„Nu am simţit noi nicio dorinţă de cooperare din partea Bruxelles, aşa cum trebuia să fie, era o obligaţie din MCV, pentru a se combate aceste derapaje. S-a atras atenţia Comisia asupra unor inexactităţi factuale din MCV şi nu au fost corectate. Şefii serviciilor secrete care au comis abuzuri, intervenind direct în procesul judiciar, au fost decoraţi de diferite state. Magistraţii care au condamnat pe bază de informaţii sau procurori care au dus dosarele în instanţă cu probe falsificate au fost chiar decoraţi şi lăudaţi de unele state membre. Ne întrebăm de ce au fost decoraţi? Pentru că s-au reînviat procedeele fostei poliţii politice comuniste, adică Securitatea? Eu nu cred că cei care au vorbit în această seară ştiau exact situaţia din România, ştiau exact legile justiţiei, ştiau exact ce s-a întâmplat la protestul neautorizat din 10 august”, a declarat liderul PSD.

El a mai spus că „nu intră în atribuţiile instituţiilor europene să arbitreze disputele politice interne”. În ceea ce priveşte protestul din 10 august, Dragnea a menţionat că au apărut pe internet imagini cu intervenţiile forţelor de ordine în alte state europene şi că „jandarmii din aceste state au acţionat exact” cum au acţionat şi cei din România.

„Deunăzi, a fost chiar la Bruxelles. Nu am auzit să se pună problema vreunei dezbateri serioase sau să fie chemat în instanţă vreun guvern din aceste state, că jandarmii au acţionat exagerat. Jandarmii din aceste state au acţionat exact cum au acţionat şi jandarmii din România. Deci, dacă jandarmii din România au reacţionat exagerat înseamnă că în toată Uniunea Europeană se acţionează exagerat”, a completat Dragnea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS