Confidenţialitate

Dragnea despre amânarea desemnării premierului: ”Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziție clară, dacă există o problemă de securitate”

Liviu Dragnea le-a cerut serviciilor secrete ”public și prietenește” să spună clar dacă sunt probleme în privința premierului propus de coaliția PSD – ALDE, Sevil Shhaideh, dar și în privința șoțului acesteia, Akram Shhaideh, despre care fostul președinte Traian Băsescu a declarat că a lucrat timp de 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria.

”Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziție foarte clară, dacă există o problemă de securitate sau vreo problemă în ceea ce privește această nominalizare. Și chiar le cer public și prietenește, că ne cunoaștem foarte bine”, a spus Liviu Dragnea.

În cazul în care serviciile nu vor veni cu clarificări, Liviu Dragnea va considera că zvonurile privind eventualele riscuri vin chiar de la SRI și SIE.

În plus, liderul PSD a calificat drept ”glume proaste” și ”pretexte slabe” informațiile potrivit cărora ar exista riscuri de securitate națională având în vedere că Akram Shhaideh, soțul premierului desemnat, ar fi un simpatizant al regimului Bashar al-Assad.

Anterior declarației lui Liviu Dragnea, liderul Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu a declarat că soțul lui Sevil Shhaideh a lucrat timp de 20 de ani în guvernul sirian.

Traian Băsescu a spus după consultările de la Cotroceni că l-a atenționat pe șeful statului în privința acestui aspect.

 

“Are o reputaţie excepţională (n.r. Sevil Shhaideh), în comunitatea turco-tătară din Dobrogea, de unde vine. Are un unchi în Statele Unite, un profesor de foarte largă recunoaştere, care a rămas legat şi de locul naşterii lui, de Babadag. Are un soţ care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputaţia profesională a domniei sale este excepţională în comunitate”, a spus Traian Băsescu despre premierul propus.

Întrebat despre îngrijorările sale cu privire la presupusule legături ale soţului doamnei Shhaideh cu autorităţile din Siria, Traian Băsescu a spus că i le-a transmis şi lui Iohannis.

“Bineînţeles, inclusiv o atenţionare legată de faptul că este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc am exprimat. Asta e maxim ce pot să comentez. Am spus maxim ce pot să spun public”, a spus Traian Băsescu.

Soțul doamnei Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh, are 54 de ani, este originar din Lattakia, Siria, unde și-a obținut diploma universitară în 1984.

Este agronom de profesie și a lucrat în Ministerul Agriculturii de la Damasc începând din 1988.

Potrivit unor informații apărute pe internet, Akram Shhaideh ar fi un susținător al lui Bashar-al-Assad.

Citește și: Iohannis va desemna premierul după Crăciun. Dragnea: ”Ne pare rău. Eram pregătiți să anunțe azi”