Confidenţialitate

Dr. Rafila, despre situația epidemică actuală: Suntem pe un trend ascendent permanent

Reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, doctorul Alexandru Rafila a atras atenția că, menținerea actualului trend de infectare cu SARS-COV-2, va face ca, “în circa patru, maxim şase săptămâni”, România să depăşească pragul de 10.000 de cazuri zilnice.

Într-un asemenea context, va fi depășită capacitatea de Terapie Intensivă.

“Suntem pe un trend ascendent permanent. Nu am avut nicio săptămână în care să considerăm că s-a stabilizat creşterea, în fiecare săptămână avem cu 500-1.000 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă ca şi medie zilnică, la asta mă refer, şi evident spitalele au o capacitate limitată, singura soluţie de a contracara ocuparea paturilor (…) este de a stopa această creştere”, a declarat, duminică seară, Alexandru Rafila la România TV.

Potrivit lui, este imperativ necesar ca această creştere să fie încetinită.

“Opinia mea este că, în acest moment, dacă creşterea la care asistăm va continua în acelaşi mod, în circa patru, maxim şase săptămâni vom ajunge să depăşim bine 10.000 de cazuri şi lucrul ăsta se va reflecta cu siguranţă în ocuparea tuturor paturilor de la Terapie Intensivă, dar şi a paturile pentru asistenţa obişnuită, să spunem, a pacienţilor cu forme medii de boală, pe de o parte, iar pe de altă parte impactul asupra mortalităţii va fi evident şi nu vreau să se creeze niciun fel de panică (…) dar dacă mă uit la situaţia din Cehia, care este o ţară care are 10 milioane de locuitori, văd că acolo capacitatea de acordare a asistenţei medicale a fost depăşită, sunt circa 13.000 de cazuri pe zi la o populaţie la jumătate, adică ca şi când la noi ar fi, să spunem, peste 20.000 şi în mod evident lucrul ăsta a avut un impact foarte mare asupra mortalităţii, pentru că ea este la nişte valori mai mult decât duble faţă de România, care este o ţară cu o mortalitate destul de mare comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană”, a explicat Alexandru Rafila.

În opinia sa, că restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte este o măsură care ar putea limita răspândirea bolii.

“[Măsura – n. red] nu are impact în sensul că aceia care circulă noaptea se îmbolnăvesc, nu la asta se referă, se referă la activităţile astea recreative prelungite care se întâmplă în timpul nopţii, dar sunt mai greu de luat, având în vedere că restaurantele sunt închise, probabil că mai sunt unii care utilizează terasele pentru astfel de activităţi, sunt tot felul de petreceri private, care sigur în situaţia în care circulaţia pe timpul nopţii ar fi oprită nu s-ar mai desfăşura”, a precizat specialistul.

Alexandru Raflila a salutat suplimentarea paturilor din unităților ATI şi a cadrelor medicale, dar a insistat că această creștere “este limitată”.

“Nu paturile sunt problema, problema este personalul care să le deservească şi atunci trebuie să faci ceva să opreşti acest blocaj al sistemului de sănătate”, a conchis oficialul OMS.