Confidenţialitate

Dr. Rafila: Asistăm la dublarea numărului de îmbolnăviri zilnice. Apel la respectarea regulilor | AUDIO

România a ajuns pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, după intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare.

Am asistat la o dublare a numărului de îmbolnăviri zilnice, a spus la Europa FM, în emisiunea Deșteptarea, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

El consideră că s-a ajuns aici pentru că mulți dintre noi nu au mai respectat cele trei reguli de bază: distanțarea socială, purtarea măștii în spații închise și măsurile de igienă.

Este o evoluție, dacă vreți, specifică pentru sud-estul Europei. Probabil lumea a obosit în zona noastră mai mult decât în alte părți, în ceea ce privește respectarea acestor 3 reguli și pătrunderea în zone extrem de aglomerate. Practic, am asistat la o dublare a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Asta este de fapt realitatea, iar dacă trendul continuă, se poate ajunge la suprasolicitarea secțiilor ATI.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexandru Rafila, reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, consideră că amenzile au efect doar pe termen scurt, așa că autoritățile locale ar trebui să ia măsuri pentru a evita aglomerările, mai ales pe litoral, la munte și în orașele mari.

Treaba cu amenzile, sigur are efecte în timp, apoi se atenuează efectul. Trebuie să insistăm să sfătuim oamenii până intră în obișnuință. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește reintroducerea restricțiilor de circulație, în zonele cu focare de coronavirus, Alexandru Rafila a subliniat că ar putea fi impusă carantina locală, dar numai după ce se face o analiză în acest sens.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.