Confidenţialitate

Dr. Rafila: 10.000 de infecții în România, în 10-15 zile

Doctorul Alexandru Rafila susţine că, în cel mult două săptămâni, România va ajunge să raporteze 10.000 de infecții zilnice cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit lui, în momentul în care capacitatea sistemului sanitar va fi depăşită, numărul deceselor va începe să crească.

Reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila insistă pe o creştere a capacităţii de testare.

“Dacă am putea să creştem şi capacitatea de testare încât să putem să facem circa 80.000 de teste pe zi, în condiţii de calitate însă (…) atunci sigur că am putea să încercăm să ţinem şi lucrul sub control mai bine. Lumea se concentrează pe măsurile legate de încetarea unor activităţi şi nu se concentrează pe măsurile de sănătate publică: identificarea persoanelor infectate, a contacţilor, testarea contacţilor…  Doar închidere, fără partea de sănătate publică, din păcate, nu dă rezultate”, a declarat medicul, candidat pe listele PSD pentru apropiatele alegeri parlamentare.

În opinia sa, cele peste 7.700 de noi cazuri raportate marţi arată că “este o circulaţie foarte intensă a virusului”.

Alexandru Rafila a invocat limitarea circulaţiei persoanelor, întrucât în mijloacele de transport se produce transmiterea virusului.

“Această amânare a asumării unor măsuri, că până la urmă trebuie asumate aceste măsuri, cred că ne va duce într-o situaţie imposibilă pentru că în momentul în care capacitatea de spitalizare obişnuită plus cea de ATI, care vor fi depăşite în mod evident peste o săptămână, lucrul ăsta va avea un impact foarte rapid asupra mortalităţii”, a susținut specialistul într-o intervenție la TVR.

“Sistemul de sănătate din România este la limită, întârzierea unor măsuri va duce la nevoia aplicării unor măsuri şi mai dure pentru o durată mai lungă de timp. Cu cât măsurile vor fi luate mai devreme ele pot fi luate pe o durată rezonabilă şi afectează mai puţin viaţa economică şi socială”, a explicat Alexandru Rafila.