Confidenţialitate

Dr. Popovici, explicații despre cât de periculoasă este noua tulpină SARS-CoV-2 din UK | AUDIO

Noua tulpină a virusului SARS-COV-2, apărută în Marea Britanie și identificată deja și în alte țări europene nu va afecta eficiența vaccinurilor anti-COVID, spun epidemiologii.

Pe termen lung însă, vor apărea efecte, deoarece virusul va continua să sufere mutații ca să supraviețuiască. De aceea, trebuie luate măsuri pentru a limita apariția de noi mutații.

Varianta Wuhan a virusului SARS-CoV-2 cu care a început pandemia abia dacă mai circulă.

Din martie și până acum, virusul a suferit 25 de mutații, spun unii cercetători. Noua tulpină identificată în Marea Britanie a apărut în septembrie, dar abia acum s-a constatat că are o infecțiozitate cu 70 la sută mai crescută.

Aceste cifre se bazează doar pe calcule matematice, și nu pe date de laborator, a pus la Europa FM, Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

”Este o potențială creștere de infecțiozitate, iar dacă există o creștere de periculozitate este prin această caracteristică, nu prin alte caracteristici. Ceea ce premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a precizat legat de o infecțiozitate cu 70% mai crescută, se bazează nu pe laborator ci pe modelare matematică”, spune dr. Popovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Cât de eficient mai este un vaccin anti-COVID, în condițiile apariției acestei noi mutații?

Pentru ca să se producă mutații care să influențeze protecția post-vaccinare sunt necesari ani de zile. Asemenea mutații nu se produc în luni de zile. Există și excepții, cum ar fi virusurile gripale, însă virusurile gripale au o capacitate de a genera mutații de două ori mai mare decât are Covid 19. Deci, nu ne așteptăm acum, în câteva luni de zile, să producă mutații, care să pună sub semnul întrebării protecția după boală sau protecția post-vaccinare”, a subliniant dr. Popovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Virusul va continua să sufere mutații și e important să luăm măsuri pentru a limita numărul acestora, spune epidemiologul Emilian Popovici.

”Pentru ca să limităm numărul de mutații, ar trebui să se vaccineze, în interval de un an de zile, 60% din populație, iar în acest interval de timp, infecția să fie ținută, prin respectarea măsurilor, la un nivel cât mai scăzut”, explică doctorul Emilian Popovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă e posibil ca noua tulpină să circule deja și în România, Emilian Popovici a spus că nu știm încă acest lucru, dar că este posibil, pentru ‘’bolile infecțioase se deplasează cu avionul’’.

”Dacă vedem astăzi o variantă de virus într-o parte a lumii, din cauza mobilității oamenilor, inclusiv a transporturilor aeriene, variantele acestea se pot deplasa în oricare colț al lumii. Este posibil, dar nu știm, ca o variantă să ajungă și la noi ”, este de părere dr. Popovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță