Confidenţialitate

Dr. Petra Curescu: “Cancerul pulmonar descoperit în stadii incipiente poate fi vindecat sau tratat cu succes. Medicina a înregistrat progrese notabile în ceea ce privește tratamentul acestui tip de cancer” | VIDEO

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial, asta în timp ce în România  cancerul pulmonar rămâne cea mai întâlnita formă de  cancer, cu circa 12.000 de cazuri noi/an, dar din păcate și cu cea mai mare mortalitate, 10.779 decese (Globocan 2020).

Diagnosticarea se face în primul rând prin prezentarea la medic. Dacă avem simptome precum tuse  productivă (mucus sau chiar sânge), oboseală, dificultate în respirație, scădere în greutate fără intenție, scăderea poftei de mâncare, dureri în piept, ne adresăm medicului  de familie, explică, la Europa FM, Dr. Petra Curescu, medic specialist oncologie medicală.

Diagnosticarea propriu-zisă se face prin bronhoscopie, o investigație relativ simplă.

Dincolo de reticența românilor în privința prezentării la medic pentru prevenție, frica de infectare cu SARS-COV-2 și accesul îngreunat la serviciile medicale au condus mai ales în ultimii doi ani la o diagnosticare târzie a pacienților.

Cancerul pulmonar este complex si nu are practic o singura soluție terapeutică. Apare în foarte multe forme, care afectează pacienții diferit. Ce este de făcut? Diagnosticare cât mai rapidă ajută în găsirea unor soluții personalizate pentru fiecare pacient, iar pentru asta sunt foarte utile informațiile din surse verifcate și de încredere. Pacienții pot obține informatii utile despre pașii pe care trebuie să îi urmeze prin sistemul de sănătate dar și o listă cu clinici și spitale de specialitate din întreaga țară pe siteul www.cdelacontrol.ro.

”Dacă ne prezentam mai repede la medic, putem diagnostica mai rapid și există șanse mai mari să putem iniția un tratament potrivit care sa ajute pacientul”, subliniază Dr. Petra Curescu, medic specialist oncologie medicală.

FOTO:  National Cancer Institute / Unsplash