Confidenţialitate

Dr. Moldovan: Testarea Covid în farmacii ar putea începe într-o săptămână

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, doctorul Andreea Moldovan a declarat că testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 ar putea începe în farmacii în termen de o săptămână.

În paralel cu dezbaterea ordinului de ministru în acest sens, trebuie făcut instructajul farmaciștilor, a explicat aceasta la Digi24.

“Este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a insistat Andreea Moldovan.

Potrivit MS, kit-urile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare.

“Ordinul este deja în transparență decizională pe site-ul ministerului. Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aștepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății”, a adăugat Andreea Moldovan.

“De la început, au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Va fi un ajutor mare și deja suntem întrebați când va începe trainingul pentru farmaciști, cum se va desfășura tot acest proces”, a mai precizat secretarul de stat.