Confidenţialitate

Dr. Gheorghiță: Adeverințele de vaccinare nu pot fi considerate un pașaport COVID | AUDIO

Campania de imunizare împotriva infecției cu SARS-CoV-2 ar putea începe în România la 27 decembrie.

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, spune – la Europa FM – că primele 10.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech vor fi alocate angajaților din 10 spitale COVID, aflați în plima linie de luptă cu virusul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După vaccinare, cei imunizați vor primi dovada, pe care vor fi înscrise datele produsului, anume tipul vaccinului, seria și lotul.

Adeverințele, asemănătoare carnetului cu vaccinuri pentru copii, nu pot fi considerate un pașaport COVID, ne-a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Centrele de vaccinare din spitale sunt deja cunoscute, în timp ce lista spațiilor în care se va vaccina populația generală este aproape gata.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Centrul național de depozitare a dozelor de vaccin va fi la Institutul Cantacuzino, care are o capacitate de 1,5 milioane de doze.

De asemenea, sunt șase centre regionale de vaccinare, care vor avea o capacitate de 150.000 de doze. În acestea, astăzi, pornesc congelatoarele la minus 80 de grade. Din centrele regionale, dozele de vaccin vor pleca spre centrele județene.

Valeriu Gheorghiță, șef al Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea, a precizat că gradul de acceptare a vaccinării este de peste 95% în rândul medicilor din spitalele COVID, și de 70% la medici, respectiv 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID.

În acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

România se declară pregătită pentru a începe campania de vaccinarea la 27 decembrie, în același timp cu alte state UE.