Confidenţialitate

Dr. Alexandru Rafila: Suntem clar pe un trend crescător al infectărilor

Profesorul Alexandru Rafila spune că este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale și că, mai devreme sau mai târziu, toate spitalele ar trebui să trateze atât pacienții cu COVID, cât și cei fără COVID.

„Cu siguranță este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie corelată necesitatea asigurării spitalizării și tratamentului pacienților cu COVID cu celelalte patologii.

Eu cred că, mai devreme sau mai târziu, și alte spitale care nu au fost spitale COVID trebuie să poată trata ambele categorii de pacienți”, a spus, la Digi 24, Alexandru Rafila.

El arată că recordul absolut înregistrat vineri nu reprezintă „cifre neașteptate”.

„Am intrat de duminica trecută pe un trend crescător. E a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri, iar acest lucru are un impact direct asupra numărului de pacienți internați în secția de Terapie Intensivă. Trebuie să vedem această creștere până unde merge și dacă discutăm despre efectul redeschiderii școlilor o să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou, iar atunci putem spera la o stabilizare a situației, sau dacă această creștere continuă cred că ar trebui puse în discuție strategii, mai multe scenarii, unul cu un trend crescător, altul cu o stabilizare a situației. Adică să vedem ce facem în fiecare din aceste scenarii, mai ales că limitele sistemului de sănătate există”, adaugă Rafila.

România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări noi cu Covid-19 2.343 și 53 de decese.