Confidenţialitate

Douăsprezece milioane de minore din întreaga lume devin anual mirese

Aproximativ 12 milioane de minore din toată lumea se căsătoresc în fiecare zi, conform unor estimări ale Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor Națiunilor Unite.

În ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 15% a numărului de mirese minore, de la una din patru la aproximativ una din cinci.

Dacă tendința căsătoriilor minorilor va continua, până în anul 2030 peste 150 de milioane de fete se vor mărita înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

„Când o fată minoră este forţată să se mărite ea se confruntă cu urmări care se manifestă imediat şi pe toată durata vieţii. Şansele sale de a termina şcoala scad, iar riscul de a fi abuzată de soţ şi de a suferi complicaţii în timpul sarcinii cresc”, notează Anju Malhotra, consilier principal în cadrul UNICEF.

În Asia de Sud, s-a observat o scădere a prevalenţei numărului mireselor minore, de la 50% în urmă cu zece ani la 30% în prezent.

Şi în Africa Subsahariană a fost înregistrat un declin al acestor cazuri de minore măritate, de la 43% în urmă cu zece ani la 38% în prezent.

Aproape o treime dintre fetele sub 18 ani măritate recent sunt localizate în Africa Subsahariană.

Circa 650 de milioane de femei care trăiesc astăzi s-au măritat la vârsta la care erau minore.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite prevăd planuri pentru stoparea căsătoriei minorilor până în anul 2030.