Confidenţialitate

Două persoane reținute în dosarul medicului Lucan

Dan Emil Fofiu Sânpetreanu şi Sanda Rodica Baciu, director administrativ, respectiv, director economic în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, au fost reţinuţi joi dimineaţa de procurorii DIICOT, în dosarul în care au fost efectuate percheziţii la clinica privată a chirurgului Mihai Lucan, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

În cursul zilei de joi vor fi aduse la sediul DIICOT din Bucureşti şi alte persoane pentru audieri, printre care şi Mihai Lucan.

Poliţiştii DCCO şi procurorii DIICOT au efectuat miercuri percheziţii la clinica din Cluj a chirurgului Mihai Lucan, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări infracţionale organizate, specializată în delapidare cu consecinţe deosebit de grave, prejudiciul cauzat fiind de peste 5 milioane lei.

În acest dosar au fost aduse prejudicii serioase Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Luna trecută, mai multi medici au lansat un apel pe Facebook, pentru a cere ajutorul oamenilor, avand in vedere ca nu mai existau fonduri pentru salarii, iar datoriile spitalului depăşeau două milioane de lei.

Anchetatorii spun că un aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie a fost transferat de la Institut la o clinica privată fără acte, iar acolo aveau loc tratamente scumpe.

În plus, si consumabilele folosite pentru aparatul transferat la clinica privata au fost achitate tot de Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, fiindu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro pentru o intervenţie.

De asemenea, pacienti care au fost operati in cadrul clinicii private erau internati inainte si dupa interventia chirurgicala in cadrul Institutului de Urologie, iar in acte erau trecute cheltuieli mai mici de spitalizare.

Perioada vizată de ancheta procurorilor este începutul anului 2005 – sfârşitul anului 2016.