Două persoane – arestate în Olanda în ancheta privind ouăle contaminate

Aproximativ 700.000 de ouă din ferme olandeze, ce ar putea fi contaminate cu Fipronil, au fost distribuite în Marea Britanie, a anunţat Agenţia britanică pentru Standarde Alimentare (FSA), citată de BBC News.

Între timp, în Olanda au fost arestate două persoane în cadrul anchetei, relatează AFP.

Potrivit FSA, numărul reprezintă 0,007% din ouăle mâncate anual în Marea Britanie, deci “este foarte puţin probabil să existe vreun risc pentru sănătatea publică”.

Majoritatea ouălor olandeze folosite în Regatul Unit sunt utilizate la mâncăruri procesate, alături de multe alte ingrediente – în special la umpluturi pentru sandviuri sau la alte mâncăruri refrigerate.

“În timp ce în unele ţări europene, ouă conţinând reziduuri de Fipronil au fost vândute ca ouă proaspete, în Marea Britanie nu este cazul.

Multe dintre ouăle implicate au fost amestecate cu alte ouă, care nu au provenit de la fermele afectate, astfel că reziduurile de Fipronil sunt foarte diluate”, a precizat agenţia.

Între timp, poliţia olandeză şi cea belgiană fac percheziţii privind folosirea insecticidului.

Doi suspecţi au fost arestaţi n Olanda. “Este vorba despre doi directori ai companiei care a aplicat, probabil, produsul în fermele avicole”, companie prezentată drept Chickfriend de presa olandeză, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Marieke van der Molen, citată de AFP.

În Belgia, au loc raiduri în regiunile Campine şi Flandra de Vest, la firmele de igienă care folosesc insecticidul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS