Doua institutii de creditare au fost amendate de CNCD dupa ce au discriminat o femeie diagnosticata cu Hiv/SIDA

Clienta ar fi vrut să cumpere un laptop, dar a fost refuzată de două ori.

Din acest motiv, femeia a făcut plângere la Consiliu.

Femeia ar fi vrut să cumpere, în rate, un laptop care costa aproximativ 1500 de lei. Clienta, infectată cu HIV-SIDA a intrat într-un magazin, unde a prezentat documentele necesare. A fost refuzată – dar reprezentanții magazinului au declarat pentru postul public de televiziune că NU EI se ocupă de partea de creditare și că nu știu care a fost exact motivul pentru care a fost refuzată.

O altă bancă i-a făcut femeii o ofertă telefonică pentru un card de credit. În acest sens a prezentat actele care atestau că primește indemnizație pentru boala de care suferă. Răspunsul a fost, și de această dată, negativ. Ce spun reprezentanții băncii: ‘Cazul nu are legătură cu discriminarea, ci cu riscul de credit aferent unor venituri speciale care nu pot fi urmărite în caz de neplată. Regretăm situaţia, dar singurul criteriu avut în vedere l-a constituit capacitatea de rambursare a clientei’, se arată într-un comunicat al BCR, citat de TVR. Șeful Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Astalosz, spune că, din contră, veniturile speciale pot fi luate în calcul, și chiar executate silit.

Cele două instituţii care au refuzat creditarea femeii infectate cu HIV-SIDA au fost amendate pentru discriminare cu 1000 de lei.