Confidenţialitate

Două focare pestă porcină africană au fost confirmate în județul Buzău

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat două focare de pestă porcină africană în localităţile Pătârlagele şi Pănătău, din Județul Buzău.

Fiind vorba de focare la două exploataţii de mici dimensiuni, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău se va ocupa de aplicarea măsurilor legale.

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă care se propagă foarte rapid.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, că miniştrii trebuie să vină cu noi măsuri în ceea ce priveşte efectele pestei porcine.
“Legat de pesta porcină, ministrul Daea a făcut o scurtă prezentare, a anunţat măsurile ce au fost luate şi care se vor lua. I-am solicitat ministrului Teodorovici, ministrului Petre Daea şi premierului ca să gestioneze solicitarea ca despăgubirile, pentru gospodăriile de la care au fost sacrificaţi porci, să nu se acorde la greutatea animalului care era în momentul respectiv. Până luni să stabilească care este greutatea estimată la care ajungea până la Crăciun şi la acea greutate să se dea banii”, a declarat Liviu Dragnea.