Confidenţialitate

Două filme românești au fost premiate la Festivalul de la Sarajevo

Regizoarea filmului “Lemonade“, Ioana Uricaru, a primit ”Inima Sarajevo” pentru cel mai bun regizor, premiu decernat joi seara la Teatrul Naţional din capitala bosniacă, în cadrul galei Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar pelicula ”Dragoste 1. Câine”, regizat de Florin Şerban, a obţinut cele două premii Partner’s Awards acordate de Asociaţia cineaştilor bosniaci: Premiul Reţelelor de Cinematografe de Artă din Europa (CICAE) şi Cineeuropa, care se acordă pentru calitatea artistică, conform site-ului evenimentului.

În competiţia de lungmetraje, juriul prezidat de regizorul iranian Asghar Farhadi, câştigător a două premii Oscar, a acordat premiul pentru cel mai bun film producţiei bulgare ”Aga” în regia lui Milko Lazarov.

”Inima Sarajevo” pentru cel mai bun actor a fost luată de croatul Leon Lucev pentru rolul său din “The Load”, care spune povestea unui şofer de camion care transportă o sarcină misterioasă din Kosovo în Belgrad în timpul bombardamentelor NATO asupra Serbiei în 1999.

În cadrul celei de-a 24-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, care a început pe 10 august, au fost prezentate 266 de filme din 56 de ţări şi regiuni. În competiţia oficială de lungmetraje au fost selectate trei producţii cinematografice româneşti: “Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, “Un prinţ şi jumătate”, de Ana Lungu, şi “Lemonade”, de Ioana Uricaru, care a reuşit să smulgă ”o inimă”- potrivit Agerpres.

Pelicula ”Lemonade”, produsă de Cristian Mungiu, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei Ioana Uricaru. ”Lemonade” spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care s-a stabilit de curând în Statele Unite împreună cu Dragoş, fiul ei de nouă ani, după ce se căsătoreşte cu Daniel, un american angajat în construcţii. Filmul narează mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul unei singure zile şi în urma cărora descoperă că ”visul american” rămâne un ideal greu de atins pentru cei care nu-şi permit să plătească preţul. Din distribuţia acestei coproducţii (Romania-Germania-Canada-Suedia) fac parte Malina Manovici, Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu.

Premiul ”Inima Sarajevo” pentru cel mai bun regizor este însoţit de o recompensă în valoare de 10.000 de euro, conform site-ului festivalului.

Cel de-al treilea film al lui Florin Şerban (a mai regizat ”Eu când vreau să fluier, fluier” şi ”BOX”), ”Dragoste 1. Câine”, dublu premiat la Sarajevo, a avut premiera internaţională pe 13 august la festivalul din capitala bosniacă.

”Dragoste 1. Câine” deschide Trilogia Dragostei, trei filme despre trei feluri diferite de a iubi, toate în regia lui Florin Şerban. Primul din serie spune povestea lui Simion, un pădurar ce trăieşte de ani buni izolat în padure şi care, într-o dimineaţă, găseşte în pădure o femeie bătută. O aduce acasă, iar de-aici, singurătatea de care s-a înconjurat începe a se topi, iar dorinţa de a răzbuna femeia prinde aripi. Irina îi va întoarce lumea pe dos şi îl va face să simtă, cu disperare, că trăieşte.

Filmul este o co-producţie româno-poloneză şi a fost produs de Fantascope Films (România) şi Harine Films (Polonia). În rolurile principale îi întâlnim pe Valeriu Andriuţă şi Cosmina Stratan, alături de care mai joacă Florin Hriţcu, Vitalie Bantaş şi Mihaela Măcelaru.

Festivalul de la Sarajevo s-a bucurat în acest an de prezenţa a peste 100.000 de vizitatori şi a aproximativ 2.600 de oaspeţi acreditaţi. Ultima zi de festival, vineri, este rezervată proiecţiilor performanţelor premiate de la toate categoriile.

Lansat în 1995, Festivalul de la Sarajevo a devenit un eveniment cultural major în regiunea balcanică.

Foto: secventă din fiolmul Lemonade