Confidenţialitate


Două adăposturi din materiale reciclabile, construite la Letea, în Delta Dunării


Două adăposturi din materiale reciclabile, construite la Letea, în Delta Dunării

Două adăposturi experimentale, realizate cu materiale locale, complet reciclabile au fost construite recent, în Delta Dunării. Inițiativa și realizarea lucrărilor aparține Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”, cele două construcții fiind amplasate în Letea.

Conceptul arhitectural al construcțiilor aparține studenților de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, în colaborare cu studenții de la Universitatea Tehnică din Viena – TUW.

Primul adăpost amplasat în nordul satului Letea, are o formă semisferică și este orientat spre canalul Magearu, cu rol de umbrar pentru turiști sau pescari. Noutatea este că acesta e realizat din crengi/nuiele din salcie și răchită, înfipte în pământ, care vor prinde rădăcini și vor genera o suprafață verde, vie, care se va modifica în timp.
Al doilea adăpost, situat în exteriorul pădurii Letea, adiacent potecii pe care animalele merg la adăpat, poate servi deopotrivă, la protejarea faunei de intemperii (caniculă, furtună, viscol) și pentru amplasarea unei iesle, dar și ca popas pentru turiști. S-a folosit în acest caz structura unei salcii bătrâne, pe jumătate uscate, completată cu ramuri căzute, placate apoi cu stuf și nuiele, din răchită.

”Prin acest proiect, dorim să revitalizăm vechiile tradiții rurale, unde adăposturile tradiționale, integrate perfect în natură, reprezintă viitorul verde pentru Delta Dunării, dar și să ne îndeplinim menirea, pentru care noi existăm ca ONG, și anume să protejăm fauna și flora Deltei Dunării, să păstrăm un echilibru sănătos pentru ecosistemele din Delta Dunării, susține Delia Popescu, președintele Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”.

„Scopurile realizării acestor adăposturi au fost deopotrivă, învățarea tehnicilor tradiționale de construire, dar și mesajul reinventării unor astfel de adăposturi, utilizate pe scara largă, în trecut și pe care astăzi, le întâlnim în bună măsură, realizate din materiale sintetice și care poluează mediul înconjurător” a explicat Marius Voica, conf.dr. arhitect al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”.

Asociația ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”
, fondată în anul 2007, are ca scop protejarea faunei și florei din Delta Dunării, protejarea speciilor de plante și animale amenințate cu dispariția, stoparea, prevenirea poluării și a braconajului, promovarea pescuitului sportiv și a turismului ecologic în Delta Dunării cât și semnalarea autorităților a tuturor neregulilor constatate.


Ultimele stiri
Bihor | Planul roșu de intervenție activat aseară:16 copii au fost transportați la spital după ce au mâncat,…

Barometru INSCOP. Două treimi dintre români cred că numărul cazurilor de violență domestică împotriva femeilor a crescut în…

Bărbatul suspectat de uciderea tinerei de 23 de ani din Mureș este în continuare liber. 400 de polițiști,…

Procurorii au pus sechestru pe averea lui Horațiu Potra: 12 imobile din Sibiu și București, zeci de milioane…

Ministrul Mediului cere audituri urgente în instituțiile din subordine care nu au absorbit fondurile europene din PNRR |…

Curtea de Apel din Paris se pronunţă miercuri cu privire la mandatul de arestare ce îl vizează pe…

Furtunile din ultimele 24 de ore au produs pagube în peste 80 de localităţi, arată bilanțul IGSU

CONSTANȚA: Restricţii de tonaj pe DN 39, în perioada 9 – 14 iulie

Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat în zone din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa

Avertizare MAE pentru românii care se află sau vor să meargă în Franța: Incendiu de proporții în Marsilia



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.