Confidenţialitate

Două actrițe iraniene au fost arestate după ce și-au dat jos vălul de pe cap în public | AUDIO

Două actrițe iraniene faimoase au fost arestate pentru că au susținut protestele antiguvernamentale din țară: și-au dat jos vălul de pe cap în public. Inițial, ele au fost convocate de procurori pentru postările „provocatoare” de pe rețelele de socializare, scrie agenția națională de știri din iran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi, actrițe multipremiate, au fost reținute la ordinul procuraturii iraniene. Ele sunt acuzate de „conspirație și complicitate” împotriva securității statului, în contextul în care conducerea clericală a Iranului este zguduită de mai bine de două luni de proteste. Acestea au izbucnit în septembrie, după moartea unei tinere femei, Mahsa Amini, arestată de poliția morală din Teheran, scrie BBC.

Sâmbătă, Ghaziani a publicat pe Instagram o înregistrare video în care își îndepărtează hijab-ul. „Poate că aceasta va fi ultima mea postare”, a scris ea. Videoclipul o arată pe actriță cu fața la cameră fără să vorbească, apoi întorcându-se și legându-și părul într-o coadă.

Numeroase personalități din lumea cinematografiei și a sportului au fost convocate în weekend pentru comentariile lor care sprijină revoltele de stradă, notează agenția Anadolu.

La Cupa Mondială de fotbal din Qatar, căpitanul echipei naționale a declarat că în Iran condițiile nu sunt corecte și că poporul nu este fericit. Autoritățile iraniene acuză țările occidentale că alimentează revoltele din țară.

Până în prezent, șase persoane au fost condamnate la moarte pentru implicarea în manifestații, în timp ce multe altele au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 și 10 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iran: O alpinistă care a luat parte la o competiție internațională fără a purta hijabul, primită cu urale la întoarcerea acasă | VIDEO