Dosarul violențelor din Piața Victoriei: o persoană reținută, 5 – sub control judiciar

Unul dintre cei şase reţinuţi în dosarul violenţelor de la manifestaţiile din Piaţa Victoriei a fost arestat preventiv, vineri, de Judecătoria Sectorului 1, în timp ce în cazul celorlalţi cinci instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare şi a dispus să fie cercetaţi sub control judiciar.

Decizia poate fi contestată de procurori şi de cei şase inculpaţi la Tribunalul Bucureşti.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis propunerea procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 de arestare preventivă doar în cazul lui Alexandru George Timinschi, acuzat de complicitate la ultraj, ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Magistratul a dispus ca Timinschi să stea în arest preventiv timp de 30 de zile, din 24 februarie până în 25 martie.

Pentru celelalte cinci persoane reţinute de procurori, instanţa a respins ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă. Astfel, judecătorul a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile pentru Ionuţ Cristian Dinu, Andrei Lucian Dumitrescu, Răzvan Marian Radu, Alexandru Marius Boşcu şi Daniel Ionuţ Ion. Instanţa a mai dispus punerea de îndată în libertate a lui Răzvan Marian Radu.

Ionuţ Cristian Dinu, Răzvan Marian Radu, Alexandru Marius Boşcu şi Daniel Ionuţ Ion sunt acuzaţi de complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar Andrei Lucian Dumitrescu este cercetat pentru complicitate la ultraj.

În perioada controlului judiciar, cei cinci inculpaţi sunt obligaţi să meargă la Poliţie în zilele ce vor fi stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte la Parchet sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa. De asemenea, aceştia au interdicţie să părăsească Bucureştiul şi să comunice cu ceilalţi inculpaţi, cu persoanele vătămate, cu martori şi cu membrii familiilor acestora, precum şi să participe la manifestări sportive sau culturale ori la proteste, manifestări şi meciuri de fotbal.

Decizia poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti, care va da o hotărâre definitivă privind măsurile preventive în cazul celor şase inculpaţi.

În acelaşi dosar, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de Nicolae Bogdan Dobre, cercetat pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Mihai Călin, acuzat de instigare publică şi Marius Jijie, pus sub acuzare pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Din probele administrate până în prezent a rezultat că, în noaptea de 1 spre 2 februarie, în timp ce se aflau în Piaţa Victoriei, unde avea loc un protest la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu sticle, bucăţi de gheaţă şi containere în jandarmii care asigurau ordinea, rănindu-i pe unii dintre aceştia.

„Prin acţiunile lor violente, inculpaţii au tulburat ordinea şi liniştea publică. De asemenea, unul dinre inculpaţi a expus un banner pe care era inscripţionat un mesaj prin care îndemna publicul, în scris, să săvârşească infracţiuni, iar un altul a săvârşit acte de exhibiţionism în mijlocul mulţimii, având o atitudine obscenă la adresa jandarmilor”, potrivit Poliţiei Capitalei.

Poliţişti bucureşteni, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, au făcut, joi, 13 percheziţii în Bucureşti, la locuinţele persoanelor suspectate că au participat la acţiunile violente din Piaţa Victoriei din noaptea de 1 spre 2 februarie. În timpul percheziţiilor, poliţiştii au găsit şi au ridicat peste 3.000 de materiale pirotehnice, acestea urmând să fie expertizate.

În acelaşi dosar, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 anunţau, în 6 februarie, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane, dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar, în cazul violenţelor petrecute în Piaţa Victoriei în noaptea de 1 spre 2 februarie.

Prin ordonanţa din 2 februarie, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Octavian Gheorghe – pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alexandru Moraru – pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Andrei Cătălin Pavel – pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alexandru Claudiu Palade – pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Robert Liviu Iancu – pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alin Alexandru Iancu – pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, Milan Miroslav Raşcov – pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, Andrei Bogdan Fagel – pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Asupra unora dintre inculpaţi au fost găsite obiecte periculoase (cuţite, bricege) care erau interzise a fi deţinute într-o astfel de adunare publică.

Procurorii de caz au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de Andrei Cătălin Pavel, Alin Alexandru Iancu, Robert Liviu Iancu şi Milan Miroslav Raşcov.

Pentru ceilalţi patru incupaţi – Alexandru Claudiu Palade, Alexandru Moraru, Octavian Gheorghe şi Andrei Bogdan Fagel – procurorii au solicitat Judecătoriei Sector 1 Bucureşti luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, propunere admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi. Tribunalul Bucureşti a menţinut ulterior măsura arestului preventive în cazul acestora.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS