Confidenţialitate

Dosarul tragediei din Apuseni: Procurorii nu mai anchetează modul în care au acționat autoritățile

Procurorii militari au clasat o parte din dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Este vorba de cea privind modul în care au acționat autoritățile.

Cu alte cuvinte, nu mai este anchetată activitatea ISU, STS, a Jandarmerie, MApN, MAI, a Poliţie, prefecţilor și aleşilor locali în legătură cu tragedia în care și-au pierdut viața două persoane: pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion – o tânără, ofiţer-student.

Totodată, procurorii au transferat către Parchetul General o altă parte a dosarului – cea în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.

Au scăpat de acuzații militarii din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de de la acea vreme, angajați ai inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a MAI, inclusiv a ministrului de la acea vreme – Radu Stroe, precum şi prefecţii judeţelor Cluj şi Alba, primarii, viceprimarii, consilierii din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014.

La 23 ianuarie 2014 Radu Stroe a demisionat din funcția de ministru al afacerilor interne ca urmare a deficiențelor de intervenție a echipelor de căutare-salvare a victimelor accidentului din Munții Apuseni.

Concluzia procurorilor militari a fost că ” acţiunile/inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni”.

Pe 20 ianuarie 2014, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.