Confidenţialitate

Dosarul Revoluției va fi finalizat anul următor

Dosarul Revoluției va fi finalizat în cursul anului viitor, în timp ce pentru dosarul Mineriadei anchetatorii şi-au propus ca termen sfârşitul acestui an.

Declarațiile au fost făcute în această dimineață de procurorul general al României Augustin Lazăr.

Este adevărat că dosarul Revoluției este din păcate întârziat, însă el reprezintă, ca şi alte dosare vechi, priorităţi ale actualului mandat. În continuare avem un plan de anchetă foarte clar, un grafic de acte de urmărire penală cu termene pe care le-am stabilit în aşa fel încât să putem instrumenta într-un termen absolut rezonabil de acum încolo. Ne-am fixat ca dosarul Mineriadei să ajungem cu el la finalizare spre sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă un efort mare din partea colegilor procurori militari. Dosarul Revoluţiei este instrumentat în continuare şi în cursul anului următor ne vom apropia de finalizarea acestui dosar. Nu sunt dosare imposibil de soluţionat. Termenele sunt fixate de procurorii care lucrează în cauze, ei îşi evaluează actele pe care le mai au de făcut, le discută cu procurorul ierahic, îşi apreciază singuri nevoia de resurse şi de timp. Nu alte autorităţi ale statului român, dar am înţeles mesajul public al președintelui, nu doar al preşedintelui, societatea civilă, publicul aşteaptă proporul român să se clarifice aceste dosare. Noi avem o responsabilitate pentru a da soluţia în ele”, a declarat Augustin Lazăr.

 

Referitor la solicitarea președintelui Klaus Iohannis de soluționare a anumitor dosare, August Lazăr a precizat că discuția cu șeful statului (de acum câteva zile) a avut loc în contextul în care Asociaţia ”21 Decembrie” a fost în audienţă atât la Parchetul General cât şi la Administrația Prezidențială.

În discuția dintre șeful statului și procurorul general de săptămâna trecută, Klaus Iohannis a făcut referire și la dosarul privind acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Koveși.