Confidenţialitate

Dosarul Revoluţiei, o nouă amânare. 30 dintre persoanele implicate au murit de la ultimul termen | AUDIO

Înalta Curte a decis amânarea procesului Revoluției pentru 27 martie. La termenul de astăzi, s-a constatat că 30 de persoane au încetat din viață de la ultimul termen, din 29 noiembrie 2019.

Judecătorii au hotărât astfel ca urmaşii acestora să fie chemaţi la Înalta Curte pentru a relata cele întâmplate în timpul Revoluției din 1989.

Marian Dedu, unul dintre revoluționari, este nemulțumit de modul lent în care decurge procesul:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finalul lunii noiembrie anul trecut a avut loc primul termen al procesului la care au fost chemate cinci mii de persoane. Au venit câteva sute.

Din cauza spaţiului extrem de mic de la cea mai înaltă instanţă a ţării şi a oboselii, adunată după ore întregi de mers, unora dintre oameni, părţi în proces şi rude ale eroilor decedaţi în decembrie 89, li s-a făcut rău.

Liderul Asociației 21 decembrie, Teodor Mărieș, spune că “nu are motive de optimism”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Procurorii susţin că la Revoluţie, Armata, Securitatea şi Gărzile Patriotice, au fost puse la dispoziţia noii puteri politice începând cu 22 decembrie 1989. Toate acestea ar fi fost folosite de noua putere inclusive pentru a crea o psihoză generalizată a terorismului, astfel fiind create situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.

Între 22 şi 30 decembrie 1989 au fost trase peste 12 milioane de cartuşe. Tot după 22 decembrie, deci după fuga soţilor Ceauşescu, au fost ucişi peste 800 de oameni.