Confidenţialitate

Dosarul privind distrugerea Porţii Sărutului a fost clasat de procurori

Dosarul privind distrugerea Porţii Sărutului, opera lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu a fost clasat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Anchetatorii au stabilit că spălarea monumentului cu jet puternic de apă a desprins bucăţi din acesta, dar care pot fi înlocuite. În privinţa abuzului săvârşit de directorul Centrului Brâncuşi care a dispus această metodă de curăţare, procurorii au invocate decizia Curţii Constituţionale, în sensul că acesta ar fi încălcat doar nişte regulamente, nu legi, aşa cum prevede hotărârea.

După 2 ani de cercetări, în care statul roman a cheltuit suma de aproape 100.000 de euro pentru formarea unei comisii internaţionale de experţi în materie de monumente, procurorii au decis să închidă ancheta privind distrugerea Porţii Sărutului de la Târgu-Jiu.

Nu există probe suficiente care să arate asta, deşi experţii au concluzionat că opera a fost afectată ca urmare a intervenţiei brutale folosite pentruu curăţare, respective jet puternic de apă. Aceeaşi experţi au precizat că norocul în cazul monumentului a fost acela că Brâncuşi a folosit travertinul pentru realizarea operei, o piatră vie care, în timp îşi revine.

Procurorii au hotărât şi că directoul centrului Brâncuşi din Târgu-Jiu care a decis spălarea prin această metodă, nu a obţinut avizul de la Ministerul Culturii, dar conform Deciziei Constituţionale din 2016, fapta nu poate constitui un abuz.

Reamintim, în 2014, Poarta Sărutului a fost spălată precum un covor şi imediat pe monument au apărut pete ca urmare a dislocării unor bucăţi din acesta. Decizia procurorilor i-a nemulţumit pe oamenii de cultura.