Confidenţialitate

Dosarul Mineriadei: Gelu Voican Voiculescu, audiat la Parchetul instanţei supreme

Fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu a fost audiat, luni, la Parchetul instanţei supreme în dosarul mineriadei din iunie 1990, în care are calitatea de inculpat.

Săptămâna trecută, au fost citaţi în acest dosar în legătură cu extinderea urmăririi penale fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman, fostul director al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990. De asemenea, săptămâna trecută au mers la Parchetul General fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu şi generalul în rezervă Mugurel Florescu, toţi având calitatea de inculpaţi în dosarul Mineriadei.

Începând din 11 ianuarie, au mai fost la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil “Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma.

Şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar. Tot ca martor a fost audiat şi Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, pentru a da declaraţii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.

În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”.