Cine ar putea plăti despăgubirile în dosarul Mineriadei. Peste 800 de victime cer compensații de sute de milioane de euro | AUDIO

Mai multe instituții ale statului, cum ar fi Ministerul de Interne, SRI, dar și Complexul Energetc Hunedoara ar putea plăti despăgubiri victimelor mineriadei din iunie 1990 – reiese din rechizitoriul procurorilor. Anchetatorii nu au pus sechestru pe averea celor opt inculpați din acest dosar, printre care se află fostul președinte, Ion liescu și fostul premier, Petre Roman.
Audio PlayerVictimele din dosarul Mineriadei cer despăgubiri de sute de milioane de euro
Peste 800 de victime și urmași ai victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990 au cerut despăgubiri de sute de milioane de euro, reiese din rechizitoriul procurorilor în dosarul Mineriadei, consultat de jurnaliștii de la G4Media.
Cea mai mare sumă – de 10 milioane de euro – e solicitată de o persoană care a reclamat că din cauza bătăilor primite în timpul Mineriadei n-a mai putut munci. Alte victime solicită plata unei pensii lunare, despăgubiri pentru că au fost private ilegal de libertate și pentru că autoritățile au întârziat soluționarea dosarului.
Cine va plăti despăgubirile în cazul unui verdict definitiv de condamnare? La cererea victimelor, au fost introduse ca părți responsabile și instituții: SRI, Ministerul de Interne și Complexul Energetic Hunedoara, reiese din același document.
Parchetul Militar nu a pus sechestru pe averea celor 8 inculpați. Este vorba despre fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul consilier al acestuia, Adrian Sârbu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Toți sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, alături de fostul șef al Școlii militare de Ofițeri, Vasile Dobrinoiu și un fost comandant al unei unități militare, Petre Petre.
Procurorii îi acuză că au apelat la mineri, dar și la forțe ale statului pentru a reprima prin violențe un protest din Piața Universității față de noua putere instalată în România după Revoluție. 4 oameni au murit atunci și peste 1300 au fost răniți.
Sursa foto: Inquam