Confidenţialitate

Dosarul Microsoft, la final. Instanța Supremă a rămas în pronunțare

Completul de cinci judecători de la Instanța Supremă a rămas în pronunțare în dosarul Microsoft, în care sunt inculpați oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț și Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicațiilor.

Procurorii DNA au cerut pedepse mai mari pentru toți inculpații și confiscarea unor sume de bani mai mari.

La ultimul cuvânt, Gabriel Sandu a declarat că a făcut denunțuri la Departamenul de Justiție al SUA, Dorin Cocoș și Gheoghe Ștefan le-au promis judecătorilor că nu vor mai încălca legea, iar Nicolae Dumitru a spus, plângând, că are doi copii.

Inculpații și-au recunoscut vina și au cerut pedepse mai blânde și cu suspendare.

Gabriel Sandu, în fața judecătorilor: “Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Inițial mi-a fost refuzată. Susțin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declarațiile. De la ce porneste acest denunț. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaționale Florică. Vă aduc la cunoștință că am făcut denunț la Departamentul de Justiție al SUA și la Minsterul de Justiție din Austria împotriva grupării Florică și a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micșorare a pedepsei mele și acordarea uneia cu suspendare. Eu știu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am așteptat milă și îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toți miniștrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în fața Înaltei Curți. Recunosc că am pretins și primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009.”

Dorin Cocoș: ”Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greșit. Așa să-mi ajute Dumnezeu.” Avocatul acestuia a cerut o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Ștefan: “Mă consider vinovat și merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins și nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aș fi cunoscut legile cum le știu acum nu aș fi fost în fața dumneavoastră.”

Nicolae Dumitru, în lacrimi în fața judecătorilor: “Regret profund pentru comiterea faptelor. Am doi băieți de 25 și 26 de ani”. Și avocatul acestuia a cerut o pedeapsă cu suspendare.

Procurorii DNA vor pedepse mai mari, față de cele din prima sentință.

“Apreciem că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanţa de fond să aibă în vedere gravitatea de faţă. În primul rand, cei patru inculpați au săvârșit infracțiuni de corupție grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasă a fost una de amploare, cu implicații ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracțională complexă prin numărul mare de persoane implicate și societăți offshore. Și-au exercitat influenta asupra unor funcționari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituțiilor statului. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ștefan și Dumitru Nicolae”, a spus procurorul de şedinţă citat de Mediafax.

La prima sentință dată de Instanța Supremă în luna martie Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan au primit condamnări cu executare, în timp ce Nicolae Dumitru a primit o pedeapsă cu suspendare.

 

 

Procurorii susțin că Dorin Cocoș ar fi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru mai multe intervenții la Ministerul Comunicațiilor, astfel încât firmele susținute de Claudiu Florică să încheie contracte de licențiere Microsoft cu instituția condus la acea vreme de Gabriel Sandu.

Dorin Cocoș ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el și pentru Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu.