Confidenţialitate

Dosarul lui Codrin Ștefănescu. 16 persoane puse sub urmărire penală | AUDIO

DIICOT anunță că a pus sub urmărire penală 16 persoane, în dosarul în care este cercetat și Codrin Ștefănescu (PSD). Acuzațiile se referă la formarea unui grup infracțional care punea presiuni pe autoritățile locale din vestul țării pentru a obține bani publici.

Sunt vizaţi politicieni, primari şi jurnalişti.

Cercetările vizează presiuni care s-ar fi făcut, în timpul guvernării PSD, pentru schimbarea pe criterii politice a unor șefi de instituții publice.

“Toți suntem suspecți”, a declarat astăzi Codrin Ștefănescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ancheta a pornit de la Radio Reşiţa, al carei manager a semnalat anul trecut abuzurile sefului Radioului public Georgică Severin şi imixtiunea unor lideri PSD în politica editorială.

Ca urmare, sunt investigate toate numirile în funcţii de conducere ale deconcentratelor din judeţ, de la preluarea filialei PSD Caraş-Severin de către Luminiţa Jivan.  In dosar a mai fost audiat si senatorul Ioan Chisăliţă, cercetat în dosarul şpăgilor adunate pentru PSD Arad de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Comunicatul DIICOT:

La data de 28.02.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale față de 16 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

În cauză s-a stabilit că, la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor profituri materiale prin subordonarea cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții), care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.

Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării.

Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave.

Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute.

Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass media locală controlată de către aceștia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanșarea de controale disciplinare și crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.