Confidenţialitate

Dosarul IPRS Băneasa, în care era acuzat Omar Hayssam, a fost clasat de DNA

După ce mai mulți foști miniștri au scăpat de urmărirea penală în dosarul Microsoft pentru că s-au prescris faptele, de data aceasta cel care scapă este Omar Haysam, acuzat de privatizarea frauduloasă a Întreprinderii de Piese Radio și Semiconductori (IPRS) Băseasa. Și, la fel ca dosarul Microsoft, și dosarul IPRS Băneasa a fost instrumentat tot de procurorul Mihaela Iorga.

Dosarul IPSR Băneasa a fost clasat încă din iunie anul trecut, înainte ca procurorul de caz, Mihaela Iorga, să părăsească DNA la solicitarea Laurei Codruța Kovesi.

Motivul clasării nu este însă prescrierea faptelor, așa cum s-a întâmplat în dosarul Microsoft, ci decizia Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu.

„Termenul de prescriere era 2019. Dosarul s-a clasat pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală. A intervenit decizia Curţii Constituţionale şi pe acele fapte din privatizare nu există corespondent al încălcării atribuţiilor de serviciu în lege”, a explicat, pentru Mediafax, procurorul Mihaela Moraru Iorga.

Potrivit documentului de clasare, privatizarea IPRS Băneasa s-a realizat cu încălcarea unor dispoziţii legale dintr-o hotărâre de guvern şi nu a legislaţiei primare.

DNA a arătat că, în cadrul procedurii de privatizare a fostei Întreprinderi de Piese Radio și Semiconductori, au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam. Infracțiunile de fals intelectual și fals în înscrisuri au fost însă și ele clasate, motivul invocat fiind că legislaţia privind privatizarea şi caietul de sarcini nu ofereau pârghii suficiente pentru verificarea documentelor.

În ceea ce privește o a patra infracțiune din dosar, cea de spălare de bani, motivul clasării este acela că nu există probe că o persoană a săvârşit respectiva infracţiune.

Înfiinţată în 1962, IPRS Băneasa a fost preluată în 2003 de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior şi-a încetat activitatea.