Dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009, retrimis la Instanța Supremă

Curtea de Apel București trimite înapoi la Instanța Supremă dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale din 2009.

Magistrații susțin că nu au competența de a judeca acest dosar, în care Elena Udrea este acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani.

Fostul ministru al Turismului susține că dosarul ar trebui să se întoarcă la DNA pentru a reface rechizitoriul. Elena Udrea spune că nu a comis nicio infracțiune.

„Acesta este dosarul în care eu sunt judecată pentru modul în care s-au plătit nişte panouri publicitare în campania prezidenţială şi referendum din 2009. Mă consider clar nedreptăţită dacă mă refer la situaţia generală. Toată lumea a făcut campanii. Dacă vrem să cercetăm cum se finanţează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. (…) După mine, este aplicabilă legea 334 privind finanţarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situaţie suntem în faţa unei contravenţii, şi nu a unei infrcatiuni. Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzaţie penală la adresa mea”, a susţinut Elena Udrea după dezbaterile cu uşile închise de la Curtea de Apel Bucureşti.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii spun că în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009 s-au folosit bani proveniți din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală.

Potrivit DNA, Elena Udrea conducea un staff de campanie neoficial al lui Traian Băsescu. Ea ar fi asigurat legătura între persoanele care obțineau banii ilegal și prestatorii de servicii. Din această poziție, fostul ministru coordona atît achiziția de publicitate electorală, cât și persoanele care acționau ca intermediari.

În acest dosar, au mai fost trimiși în judecată: Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, acuzat de luare de mită,Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, notar public, acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi jurnalistul Dan Andronic,  pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS