Confidenţialitate

Dosarul falșilor revoluționari, trimis în judecată. Printre inculpați, un fost secretar de stat

Adrian Sanda, fost șef al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de alte 11 persoane.

Ar fi acordat ilegal titlul de luptător cu rol determinant la Revoluția din 1989 în cazul a 327 de falși revoluționari. Statul ar fi fost prejudiciat astfel cu peste 14 milioane de lei.

Conform legii, titlul de luptător cu rol determinat la Revoluție este acordat doar anumitor persoane din localitățile în care au existat morți, răniți și reținuți până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu din 22 decembrie 1989. Pe listă apar orașele:Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Cu toate acestea, secretarul de stat Adrian Sanda,  în calitate de șef al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor revoluționarilor, ajutat de câțiva subalterni a acordat acest titlu și unor persoane din alte localități: Târgoviște, Brăila, Buzău, Arad, Deva și Băile Herculane, unde nu au existat persoane rănite sau ucise, la Revoluție.

Astfel, după ce au dat mită, 327 de persoane au obținut ilegal titlul de luptător cu rol determinant la Revoluție, care le-a adus o indemnizație lunară de peste 2000 de lei, începând din ianuarie 2015.

Procurorii spun că Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase şi Cristina Valentina Cechi nu au analizat şi verificat dosarele depuse de asociaţiile locale de revoluţionari. În plus, fiecare fals revoluționar ar fi încasat, în 2 ani, aproape 50.000 de lei, iar statul a fost prejudiciat cu peste 14 milioane de lei.

Printre inculpați, se află și membri, preşedinţi sau reprezentanţi ai unor asociaţii de revoluţionari.

Ministerul Muncii s-a constituit parte civilă în acest dosar care se va judeca la Curtea de Apel București.