Confidenţialitate

Dosarul ”Eterna și Fascinanta Românie”: SGG, obligat să plătească BCR aproape 6 milioane de dolari

Secretariatul General al Guvernului ar putea fi obligat să plătească aproape 6 milioane de dolari unei bănci private.

Curtea de Apel București a obligat statul să achite către BCR paguba din dosarul albumului de promovare ”Eterna și Fascinanta Românie”, editat în anii 90 și sponsorizat atunci de fosta Bancorex.

Împotriva celor care au semnat acest contract din partea SGG, printre care se numără și Viorel Hrebenciuc, nu a fost luată nicio măsură.

Decizia judecătorilor nu este însă definitivă.

 

În octombrie 2012, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată câştigau la Tribunalul Bucureşti procesul prin care li se solicita să restituie BCR 5,79 milioane dolari.

Banii reprezentau despăgubiri pentru contractul încheiat în 1995 privind editarea albumului “Eterna şi Fascinanta Românie“, sponsorizat atunci de Bancorex – ale cărei active au fost preluate ulterior de Banca Comercială Română.

Instanţa a respins atunci această solicitare ca neîntemeiată.

Acum, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Secretariatul General al Guvernului să plătească banii către bancă, Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată fiind scutiţi de orice vină.

Dacă Înalta Curte va păstra această decizie, statul va fi obligat să plătească BCR echivalentul în lei al sumei de 5,8 milioane de dolari.

În martie 1995, în momentul editării albumului,  Viorel Hrebenciuc era secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu secretar general adjunct, iar Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice.

Albumul foto de promovare a țării noastre a fost denumit “Eterna şi Fascinanta Românie”.  Numai că din comanda de 97.000 exemplare au fost livrate puțin peste 4 mii.    Procurorii au început atunci o anchetă care îi viza și pe cei trei demnitari,  însă după un an de cercetări ei au fost scoși de sub urmărire penală.