Confidenţialitate

Dosarul electronic de sănătate, în atenția Curții Constituționale

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu dosarul electronic de sănătate. Acesta conține informații despre bolile fiecărui pacient, iar Avocatul Poporului reclamă că foarte multe persoane vor avea acces la aceste date.

Avocatul Poporului consideră că legea care prevede obligativitatea dosarului electronic de sănătate încalcă unele articole din Constituția României și din Convenția pentru Apărarea Drepturilor și libertăților fundamentale. Sunt afectate dreptul la viață privată și dreptul de proprietate asupra datelor personale.

Astfel, în dosarul electronic de sănătate există o secțiune numită “sumar pentru situaţii de urgenţă” care conține date vitale pentru pacient și esențiale pentru medic atunci când bolnavul este inconștient. Sunt menționate: alergiile de care suferă o persoană, dacă se află sub tratament, dacă suferă de boli cronice, boli de sânge sau boli transmisibile, ce grupă de sânge are pacientul respectiv și dacă vrea să devină donator de organe. Toate aceste informații sunt accesibile multor persoane: oricărui medic din sistemul public și privat care folosește sistemul informatic al dosarului electronic, dar și farmaciștilor, medicilor stomatologi, angajaților din laboratoare medicale și alturi furnizori de servicii medicale – reclamă Avocatul Poporului care așteaptă acum un punct de vedere din partea Curții Constituționale.

Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu din 12 noiembrie, dar medicii de familie se tem să îl folosească, deoarece consideră că datele medicale ale pacienților pot fi văzute de oricine.