Confidenţialitate

Dosarul DIPI: Petre Tobă, urmărit penal pentru favorizarea infractorului

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, este urmărit penal, în celebrul dosar privind cheltuirea ilegală a banilor DIPI – Direcția de Informații și Protecție Internă. Procurorii l-au citat la DNA pentru  a-i aduce la cunoştinţă acest lucru. Este acuzat de favorizarea infractorului, mai exact că ar fi refuzat să desecretizeze documentele DIPI care ar fi atestat cheltuieli nelegale din fondurile operative.

Tot azi a fost anunțat că este urmărit penal și Rareș Văduva, fost șef DIPI, pentru că a aprobat achiziții nejustificate.

Fostul ministru de Interne Petre Tobă a declarat la ieșirea din sediul DNA că procurorii i-au adus la cunoștință punerea în mișcare a acțiunii penale pentru favorizarea infractorului.

În această speță procurorii îl acuză pe fostul ministru că ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuieli ilegale din fondurile operative. Din banii serviciului secret s-ar fi cumpărat căsuțe de păpuși, tobogane, jocuri darts sau benzi de alergare.

La DNA a ajuns la scurt timp după Petre Tobă și fostul șef al DIPI, Rareș Văduva.

Amintim, ieri, fostul ministru de interne Petre Tobă și 3 ofițeri ai Serviciului de Protecție Internă din MAI au fost suspendați din funcții.

Dosarul este disjuns din cel supranumit „Limuzina” – în care se cercetează modul în care serviciul secret al MAI a cumpărat un bolid de lux Audi A8, pentru protecția demnitarilor.

Procurorii arătau că mașina a fost folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, de multe ori în scopuri personale.