Confidenţialitate

Dosar penal după protestele violente de la Chișinău

Procurorii din Chișinău au deschis un dosar penal după protestele violente de aseară de la Parlament.

Potrivit agenției de știri unimedia,  se investighează posibile infracțiuni de dezordine în masă – faptă prevăzută în Codul Penal al Republicii Moldova.

Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

 

Procurorii investighează “circumsțantele cazului” și încearcă să-i identifice pe cei care au incitat la violențe.

Se așteaptă și rapoartele medicilor în cazul celor care au fost răniți. Printre persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale se numără civili, polițiști dar și oficiali.

În plus, vor fi evaluate pagubele materiale provocate de protestatari. Pentru toate aceste fapte, Codul Penal din Republica Moldova prevede o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare.

 

Manifestația de aseară de la Chișinău a degenerat după ce Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului condus de Pavel Filip:

Sute de persoane s-au adunat în fața cladirii Legislativului moldovean, cerand anularea votului.

 

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a fost scos din Parlament și agresat de manifestanți – care l-au acuzat de trădare pentru votarea guvernului Filip.  Ministrul in exercitiu al Educatiei, Corina Fusu, a fost, de asemenea, agresată.

 

După mai multe ciocniri cu polițiștii, manifestanții au reușit să pătrundă în clădirea Parlamentului și le-au interzis jurnaliștilor să filmeze.

Potrivit presei de la Chișinău, unii dintre protestatari au folosit spray lacrimogen și aveau măști de gaz. Totodată, deputații și miniștrii care au rămas blocați în clădire au fost îmbrăcați în uniforme de polițiști pentru a putea fi evacuați.