DOSAR GALA BUTE – DNA cere aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Elena Udrea si Ion Ariton

Procurorii DNA cer aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatei Elena Udrea – pentru presupuse infracțiuni comise în organizarea Galei Bute.

Procurorii DNA cer aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatei Elena Udrea – pentru presupuse infracțiuni comise în organizarea Galei Bute.

La acea vreme, Elena Udrea era ministru al Dezvoltării și e acuzată de abuz în serviciu, tentativă de folosire a unor documente false și folosire a influenței.

DNA a cerut aviz pentru urmărire penală și pentru Ion Ariton – fost ministru al Economiei, în prezent senator.

Și el este acuzat de fapte de corupție în același dosar – Gala Bute.

Principala acuzație care i se aduce Elenei Udrea: abuz în serviciu.

Fost ministru al Dezvoltării, deputata este bănuită că ar fi folosit ilegal fondurile ministerului în organizarea Galei Bute.

Mai exact, în iunie 2011, Elena Udrea ar fi atribuit un contract în valoare de peste 10 milioane de lei unei firme – Europlus Computers – care presta servicii de promovare a României în cadrul Galei Bute.

DNA susține că acest contract a fost atribuit fără anunț de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene.

Din probele depuse la dosar rezultă că Elena Udrea a decis să organizeze gala Bute în urma unor discuții informale cu Rudel Obreja și le-a cerut funcționarilor din minister să țină permanent legătura cu acesta pentru încheierea contractului. Rudel Obreja ar fi beneficiat în acest fel de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv.

Și în cazul senatorului Ion Ariton se cere urmărirea penală – el fiind acuzat că, pe vremea când era ministru al Economiei – ar fi determinat 10 companii de stat importante – printre care HidroElectrica, TransElectrica și Transgaz – să sponsorizeze Gala Bute.

Numai că evenimentul era organizat de Europlus Computers – firmă care a încasat 1,7 milioane de lei din sponsorizări – iar companiile de stat au fost, în acest fel, prejudiciate.

– Amintim, în acest dosar, anchetatorii au descins în această dimineață la locuința lui Rudel Obreja, fostul președinte Federației Române de Box, dar și la alte 17 adrese din București și alte 4 județe.