Confidenţialitate

Dorin Popescu: Prigojin este un personaj expirat. Nu mai poate fi reșapat, tocmai de aceea a fost împrumutat, exilat în Belarus bunului prieten al lui Putin | AUDIO

Analistul de politică externă Dorin Popescu a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. La ce s-a ajuns în urma revoltei grupării Wagner din weekend? La „un fiasco pentru Putin, un fiasco pentru Prigojin, un fiasco pentru oponenții săi, un fiasco pentru statul rus”. Ce se va întâmpla cu Evgheni Prigojin, având în vedere că marți, 27 iunie 2023, a ajuns în Belarus – conform declarațiilor date de Alexander Lukashenko, citat de presa de stat? „Este un personaj expirat, nu mai poate fi reșapat, tocmai de asta a fost împrumutat, exilat în Belarus bunului prieten al lui Putin”, a explicat analistul de politică externă Dorin Popescu la Europa FM.

Dorin Popescu: „Societatea rusească este extrem de opacă, nu permite o vizualizare și o înțelegere profundă a ei decât din interior”

„Aici sunt lei, aici sunt fiare sălbatice, aici sunt fiare de nedomolit – nu știm exact ce se întâmplă, este un pământ nedesțelenit, este o terra incognita. Este expresia pe care o notau geografii europeni pe hărțile cu teritorii necunoscute. Aici este un teritoriu necunoscut: Federația Rusă, despre asta vorbesc. <<Hic sunt leones>>, aici sunt fiare sălbatice, nu știm ce se întâmplă acolo. Metaforic vorbind. Societatea rusească este extrem de opacă, nu permite o vizualizare și o înțelegere profundă a ei decât dacă doriți din interior, cu conștiința curată, cu foarte multă lectură, cu interpretare zilnică, și cu depășirea canoanelor și stereotipiilor. Noi, în principiu, nu putem de aici”, a spus Dorin Popescu.

„Eu aș avea un mic noroc: am lucrat patru ani de zile în mandat diplomatic al României în Federația Rusă în perioada 2002 – 2006 și se întâmplă să cunosc oarecum din interior, după 4 ani de zile de mandat diplomatic la Moscova, se întâmplă să cunosc mai multe lucruri și să pot interpreta mai bine, dar în continuare, câteodată chiar și pentru mine Federația Rusă rămâne surprinzătoare”, a mai spus Dorin Popescu.

Dorin Popescu: „Nu putem exclude varianta unui scenariu prestabilit cu un joc politic cerut lui Prigojin de către Putin”

„Deci, sunt mai multe ipoteze cu privire la tiparul acestui scenariu și inclusiv cu privire la rezultate. Încă nu putem exclude varianta unui scenariu prestabilit cu un joc politic cerut lui Prigojin de către Putin cu numeroase obiective și argumente care susțin această variantă de scenariu. Nu sunt deloc bolnav de scenarită, dar datele de pe teren mă obligă să țin cont de această ipoteză.

Și doi, Prigojin susținut sau nu printr-un set de angajamente și promisiuni din partea unor oponenți ai lui Putin la un moment dat să fi încercat să joace pe cont propriu – și cu ajutorul acestor susținători – și în folosul acestor susținători rămași încă neidentificați un joc politico-militar propriu”, a adăugat Dorin Popescu.

Analistul de politică externă Dorin Popescu: „Prigojin este un personaj expirat, nu mai poate fi reșapat, tocmai de asta a fost împrumutat, exilat în Belarus bunului prieten al lui Putin”

„Ce s-a realizat? Un fiasco pentru toți: un fiasco pentru Putin, un fiasco pentru Prigojin, un fiasco pentru oponenții săi, un fiasco pentru statul rus. Ce le-a promis și Putin și ce se va întâmpla cu luptorii companiei Wagner și cu Prigojin în sine? Prigojin are de acum încolo funcții și roluri expirate în Federația Rusă.

Este un personaj expirat, nu mai poate fi reșapat, tocmai de asta a fost împrumutat, exilat în Belarus bunului prieten al lui Putin – Lukashenko – pentru că Lukashenko să-l folosească pe Prigojin cu riscurile de rigoare ce rezultă din lecțiile învățate cu privire la această insurecție armată care s-ar putea și-n Belaus împotriva lui Lukasenko, cu aceste riscuri a decis să-l ia pe Prigojin. Dar Prigojin nu mai are niciun rol și nicio funcție pentru Federația Rusă”, a explicat analistul de politică externă la Europa FM.

Dorin Popescu: „O parte din mercenari vor fi mai mult sau mai puțin siliți să încheie contracte individuale, poate chiar colective, cu Ministerul Apărării”

„Mercenarii Wagner: compania va fi desființată, va fi destructurată. De la 1 iulie, o parte din mercenari vor fi mai mult sau mai puțin siliți să încheie contracte individuale, poate chiar colective, cu Ministerul Apărării. Asta înseamnă o subordonare directă către Ministerul Apărării. Asta înseamnă o diminuare considerabilă a veniturilor individuale ale mercenarilor de la o medie de, să zicem, 2500 – 3000 de dolari la 3000 de ruble. Este motivul principal pentru care mercenarii companiei Wagner s-au opus acestei soluții. Dar ei acum nu mai au ce să facă”, a subliniat Dorin Popescu.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Twitter / Little Think Thank

Citește și: Armand Goșu: La nivel de percepție, Vladimir Putin este perdantul din această criză | AUDIO