Dor Geta Popescu, unul dintre copiii care și-au pierdut viața în avalanșa din Retezat

După avalanșa de sâmbătă, din Munții Retezat, doi copii au murit. Unul dintre copiii care și-au pierdut viața este Dor Geta Popescu, în vârstă de 14 ani, care reușise să doboare toate recordurile posibile pentru vârsta ei.

Jandarmii din Hunedoara au confirmat că una dintre victimele avalanșei este Dor Geta Popescu, care participa, alături de tatăl ei la o ascensiune din circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor, un traseu înființat chiar de sora ei mai mare, Coco Popescu.

În 2016, Dor Geta Popescu devenise cea mai tânără persoană care escaladează vârful Giluwe (4.367), din Papua Noua Guinee. În același an reușise să mai cucerească încă 5 dintre cei mai înalți 7 vulcani ai lumii, parte a circuitului 7 Volcanoes.

În perioada 21 iunie-28 iulie ea își propuse să atingă Lenin Peak 7134 m – și să stabilească astfel un nou record mondial de vârstă.

Celălalt copil care și-a pierdut viața este Erik Gulacsi, avea 12 ani şi era şi el un alpinist profesionist. El a stabilit, la începutul acestui an, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, la doar 12 ani.

Avalanșa a avut loc în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, pe un traseu la peste 2.000 de metri altitudine, potrivit salvamontiștilor.

Salvamontiștii din județul Hunedoara atrăgeau atenția, vineri, asupra pericolului „iminent” de producere a unor avalanșe în masivele Parâng și Retezat, din cauza stratului de zăpadă proaspătă care s-a așternut în ultimele zile și care măsoară aproape un metru la altitudini de peste 1.800 de metri și în zonele de creastă.

Vârful Peleaga
este cel mai înalt din Munții Retezat, cu o altitudine de 2.509 metri. Acesta este al șaptelea vârf muntos din România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS