Avalanșă în Munții Retezat. Doi copii au murit

Avalanșă în Munții Retezat, în județul Hunedoara.

Cinci persoane au fost surprinse de avalanșă. Potrivit autorităților, doi copii în vârstă de 13 și 14 ani și-au pierdut viața.

Purtătorul de cuvânt al jandarmilor hunedoreni, Nicolae Răducu, a declarat că sâmbătă după-amiază a fost primit un apel la Serviciul de urgenţă 112 care anunţa că între Bucura şi Poiana Pelegii, din Munţii Retezat, s-a produs o avalanşă care a surprins cinci turişti.

„Anunţul preciza că doi dintre aceştia ar fi murit în avalanşă”, a spus Răducu.

Cei doi aveau 13 și 14 ani și făceau parte dintr-un grup de 50 de copii, pe care un bărbat, despre care nu se știe încă dacă era autorizat să facă astfel de excursii, i-a dus în munte.

O echipă de jandarmi şi salvamontişti a plecat înspre locul producerii avalanşei. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă vremea va permite, două elicoptere sunt pregătite să intevină.

De două zile, salvamontiștii au anunțat că există risc major de avalanșă. Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat că pe creste și la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă ajunge la un metru. Pericolul de avalanșă este iminent în toate zonele de creastă și pe pantele cu o înclinare mai mare de 25 de grade.

Salvamontiștii le recomandă turiștilor să rămână în apropierea cabanelor și să evite traseele de creastă sau schiul de tură.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS