Donald Trump vrea să relanseze procesul de pace în Orientul Mijlociu

“Asistăm la o dorință de instalare a păcii în Orientul Mijlociu” – acesta este concluzia președintelui american, Donald Trump după primele sale vizite din cadrul turneului asiatic și european.

Ajuns în Israel, unde s-a întâlnit cu președintele, liderul de la Casa Albă i-a promis omologului său de la Ierusalim că Statele Unite vor relansa procesul de pace în regiune și se vor asigura că Iranul nu va deține niciodată arme nucleare.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin și premierul Benjamin Netanyahu l-au primit pe Donald Trump cu o deschidere evidentă, după ce relațiile dintre Israel și SUA s-au răcit în timpul mandatelor lui Barack Obama.

“Suntem fericiți să vedem că America se întoarce în regiune“, i-a spus președintele israelian liderului de la Casa Albă.

Președintele Rivlin a precizat că pentru a se ajunge la pacea mult așteptată între Israel și Palestina, e nevoie de noi idei și de o nouă energie care poate veni acum de la Statele Unite.

Președintele Israelului i-a spus omologului american că pentru a se ajunge la pace, Iranul va trebui eliminat din Siria precum și din problema grupării teroriste Statul Islamic.

Președintele Donald Trump a răspuns, însă, parțial așteptărilor israeliene.

Nu a făcut promiuni clare, dar a precizat că și din punctul său de vedere, Iranul este răspunzător de răspândirea terorismului și trebuie făcut totul ca această țară nu dețină arme nucleare.

După întâlnirea cu omologul său, președintele Donald Trump și soția au vizitat mormântul Sfânt și Zidul Plângerii.

A fost pentru prima dată când un președinte american în funcție a mers la cele două obiective religioase istorice.

Marți dimineață, liderul de la Casa Albă se va întâlni cu liderul Autorității palestiniene Mahmud Abbas.

Momente inedite ale vizitei lui Trump în Orientul Mijlociu

Momente inedite pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, locul unde președintele american a aterizat alături sa soție, fiica sa, Ivanka și un staff impresionant.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu i-a forțat pe membrii cabinetului să vină la ceremonia de primire, deși aceștia nu vroiau, iar soția premierului, Sara Netanyahu, i-a făcut primei doamne, Melaniei Trump, o mărturisire.

Inițial, miniștrii cabinetului Netanyahu au anunțat că refuză să vină la ceremonia de primire a președintelul american, după ce au aflat că liderul de la Casa Albă nu va da mâna cu ei, ceremonia urmând să fie una scurtă.

Până la urmă, miniștrii au venit, strângerile de mâini și prezentările durând cu jumătate de oră peste limita din program.

Pe aeroport, soția premierului israelian, Sara Netanyahu i-a spus Melaniei Trump că și în Israel presa urăște cuplul care conduce Guvernul.

“Lumea ne iubește însă. (…)Vorbim la cină despre asta”, a adăugat soția premierului.

Donald Trump a intervenit în discuția doamnelor replicând: ’Avem multe în comun! ”

De la aeroport, cuplul american a plecat la Ierusalim.

Donald Trump s-a întâlnit cu președintele Israelului Reuven Rivlin, căruia i-a spus, de față cu presa că simte că în curând, pacea se va instala în Orient, înclusiv în relațiile israeliano-palestiniene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS