Confidenţialitate

Donald Trump, optimist după întrevederea cu Kim Jong-un

La capătul unui dialog tete-a-tete de 40 de minute avut cu liderul nord-coreean, președintele american Donald Trump s-a declarat optimist în ceea ce privește viitorul relațiilor bilaterale, relatează CNN.

În schimb, Kim Jong-un a evitat să răspundă dacă regimul său va renunța la activitățile nucleare.

Găzduită de oraşul-stat Singapore, întrevederea istorică a început cu o prelungită strângere de mâini între cei doi.

Această imagine simbolică şi mult timp de neimaginat, după decenii de tensiuni legate de ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord, a marcat deschiderea unui summit cu o miză extrem de importantă pentru Asia şi lumea întreagă, notează Agerpres, citând AFP.

“Vom avea o discuție formidabilă”, a spus ulterior Donald Trump. “Nu a fost ușor să ajungem aici”, a completat Kim Jong-un, invocând numeroase “obstacole”.

Pentru acest summit, insula Sentosa a devenit o fortăreaţă împânzită de forţe de ordine. La eveniment, sunt prezenţi aproape 3.000 de jurnalişti din întreaga lume.

După un an plin de ameninţări şi insulte reciproce, în ultimele luni Statele Unite şi Coreea de Nord s-au arătat dispuse dialogului, renunţând la retorica belicioasă.

Donald Trump doreşte angajamente ferme că regimul de la Phenian va renunţa la controversatul său program nuclear, oferind în schimb garanţii de securitate. Kim Jong-un pledează pentru relaxarea sancţiunilor economice şi izolării internaţionale.

Rămâne de văzut câte concesii va face fiecare parte de dragul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale.