Confidenţialitate

Donald Trump, în primul său turneu internaţional. Arabia Saudită, cea dintâi oprire

Plecat în primul său turneu în străinătate, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aterizat la Riad.

Liderul de la Casa Albă are programate întrevederi cu mai mulţi membri importanţi ai familiei regale saudite, printre care se numără şi regele Salman.

Turneu internațional de opt zile pare a fi un moment de respiro pentru liderul de la Casa Albă, care a lăsat la Washington multă agitaţie.

Săptămânile din urmă au fost marcate de o serie de scandaluri, care au zguduit administrația sa.

Recenta întâlnirea controversată cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și demiterea surprinzătore a lui James Comey de la conducerea FBI, după ce i-ar fi cerut să abandoneze o investigaţie federală care îl viza pe fostul său consilier Michael Flynn, i-au determinat pe congresmeni să vorbească despre o posibilă destituire a lui Donald Trump.

Air Force One abia decolase din SUA, atunci când senatorii au anunţat că James Comey a acceptat să depună mărturie la o şedinţă publică a Comisiei de Informaţii din Senat cu privire la presupusele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei.

Presa americană a dezvăluit că preşedintele Trump l-a catalogat drept ”nebun” pe ex-directorul FBI într-o întâlnire cu diplomaţii ruşi Lavrov şi Kisliak.

În Arabia Saudită, oficialii saudiți au întins un covor roşu la picioarele preşedintelui american, după ce Air Force One a aterizat în jurul orei locale 9.50 (9.50 ora României) pe aeroportul internaţional regele Khalid din Riad.

Donald Trump şi soția sa, Melania, au fost întâmpnaţi de regele Salman.

Prima Doamnă a ales să nu-şi acopere părul în timpul întâlnirii, dar a ales o ţinută sobră.

Donald Trump va discuta cu regele Salman, precum şi cu cei mai puternici prinţi saudiţi, înainte de a ţine un discurs despre islam în faţa liderilor Arabiei Saudite.

Pentru Riad, vizita preşedintelui american reprezintă o oportunitate importantă pentru reînnodarea relaţiilor cu un aliat cheie, după ce relaţiile bilaterale s-au răcit în timpul administraţiei Obama.

Însă, discursul preşedintelui american despre islam în faţa a câtorva zeci de lideri din ţări musulmane a devenit deja un subiect de amuzament în întreaga lume, având în vedere tensiunile generate de implementarea a două interdicţii de călătorie pentru cetăţenii din şapte şi, respectiv, şase ţări majoritar musulmane, inclusiv Irak, Iran, Siria, Somalia şi Libia.

”Voi vorbii cu liderii musulmani şi îi vor provoca să lupte cu ura şi extremismul, să îmbrăţişeze un viitor al păcii pentru religia lor”, a declarat Donald Trump înainte de a pleca spre Arabia Saudită.

Donald Trump își dorește mai multă implicare din partea ţărilor arabe din Golf în lupta de combatere a jihadiştilor Statului Islamic.

După Arabia Saudită, Donald Trump va pleca spre Israel şi Cisiordania, unde speră ca va putea să repornească negocierile de pace între Netanyahu şi Abbas.

Apoi, preşedintele SUA se va îndrepta spre Europa, unde urmează să se întâlnească cu Papa Francisc, dar şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.