Confidenţialitate

Donald Trump relansează summitul cu cu Kim Jong-Un, în Singapore

Donald Trump se răzgândește din nou. Până la urmă, președintele american se va întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Discuțiile vor avea loc pe 12 iunie, în Singapore, așa cum era, de altfel, și planul inițial.

În complexul turistic de pe o insula de lângă Singapore, acolo unde Donald Trump și Kim Jong Un ar urma să se întâlnească, se pun deja la punct detaliile. Dincolo de capriciile celor doi lideri politici, a mai apărut însă o problemă de logistică, dezvăluie sursele Washington Post: cine va plăti hotelul pentru delegația nord-coreeană?

Numai apartamentul prezidențial din hotelul de cinci stele în stil neoclasic costă 6.000 de dolari pe noapte. Statele Unite ar fi dispuse să plătească și pentru nord-coreeni, dar iau în calcul că acoperirea întregii facturi ar putea să fie considerată la Phenian o insultă. Coreea de Nord dorește să fie tratată ca egal, dar nu își permite să acopere cazarea. Există și o variantă de compromis: aceea de a cere țării gazdă, Singapore, să plătească pentru delegația lui Kim Jong Un.

Cert că Donald Trump s-a răzgândit și planurile merg înainte: „Ne vom întâlni în Singapore și e doar prima dintr-o serie întreagă de întâlniri”, a spus Trump.

Ce l-a făcut pe președintele american să iasă cu acest anunț după nouă zile de când anula summitul? O scrisoare într-un plic supradimensionat de la Kim Jong-Un care i-ar fi fost înmânată personal. „O scrisoare foarte interesantă”, cum a descris-o Donald Trump, care a admis apoi că nu a citit-o încă.