Donald Trump, dispus să fie audiat „sub jurământ”

După luni întregi de indecizie, preşedintele SUA a afirmat că este dispus să fie audiat „sub jurământ” de procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu să investigheze o eventuală implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de republicanul Donald Trump în faţa democratei Hillary Clinton.

„Sunt dispus să o fac (…) Chiar aş vrea să fac asta!”, a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul unei discuţii neaşteptate cu jurnaliştii, cu câteva ore înainte de deplasarea spre Elveţia, unde Donald Trump va participa la Forumul economic mondial de la Davos.

„Aş face asta sub jurământ, categoric”, a adăugat el, afirmând încă o dată că, după părerea sa, nu a fost” nicio înţelegere secretă” între echipa sa şi Moscova.

Serviciile americane de informaţii au invocat ingerinţa Rusiei în alegeri – în special sub forma pirateriei cibernetice sau difuzarea de informaţii false -, dar Robert Mueller anchetează asupra unei eventuale înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Kremlin.

Procurorul special, care a fost directorul FBI între 2001 şi 2013, a pus recent sub acuzare mai mulţi colaboratori apropiaţi ai lui Donald Trump, printre care generalul Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Acesta din urmă a pledat vinovat că a minţit FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia.

Dincolo de înţelegerea secretă cu Rusia, Robert Mueller încearcă, de asemenea, să stabilească dacă preşedintele american se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei.

Investigaţiile se concentrează mai ales asupra condiţiilor în care l-a demis în mai pe directorul FBI James Comey. Potrivit acestuia din urmă, care a fost audiat sub jurământ în Senat, preşedintele i-a cerut personal, cu prilejul unei discuţii în Biroul Oval, să închidă ancheta asupra lui Michael Flynn.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS