Doliu național de 9 zile în Cuba, după moartea lui Fidel Castro

Doliul național în Cuba începe astăzi și durează 9 zile.

Trupul neînsuflețit al părintelui Revoluției cubaneze va fi incinerat astăzi, așa cum și-a dorit să se întâmple. Cenuşa sa va fi purtată prin întreaga ţară, drumul pe care liderul cubanez l-a făcut în timpul Revoluţiei triumfătoare din 1959.

Rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate pe 4 decembrie în estul țării, la Santiago.

El lider Maximo – așa cum i se spunea – a fost văzut pentru ultima oară în public în luna aprilie a acestui an, când a ținut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist. El a spus că ideile comuniste sunt încă valabile și că poporul cubanez va fi victorios.

Fidel Castro a vizitat România în mai 1972, pe când era prim-secretar al partidului comunist cubanez și se afla într-un turneu mondial. A văzut atunci Bucureștiul și câteva obiective din Ploiești, dar a refuzat ideile de afaceri propuse de Nicolae Ceaușescu.

Fidel Castro este unul dintre cei mai controversați lideri, iar politica dusă de el atât de aproape de Statele Unite ale Americii a fost urmărită îndeaproape de administrația de la Washington. De-altfel, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost reluate anul trecut, după 54 de ani.

Fidel Castro a condus Cuba timp de 50 de ani și a renunțat la putere în favoarea fratelui său Raul, în 2011, din cauza unei grave boli.

Castro rămâne în istorie ca unul dintre cei mai „vânați” oameni: a fost vizat de numeroase atentate – toate au eșuat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS