Confidenţialitate

Doi tineri români au dezvoltat un soft care poate controla roverele de pe Marte

Doi tineri IT-işti din Cluj au realizat un software prin care pot fi controlaţi roboţii şi puşi să facă diverse munci, chiar şi de la distanţe de mii de kilometri.

Versiunea finală a programului va controla chiar și roverele trimise în spaţiu. Programul mai are însă şi alte aplicaţii.

Poate fi utilizat în educație, agricultură, minerit, industrie militară, relatează corespondentul Europa FM, Cătălin Suciu.

În plus, prin intermediul acestui program, vor putea fi realizate controale medicale de bază la mare distanţă în doar câteva momente, pentru persoanele aflate în zone mai greu accesibile.

Nu în ultimul rând, aplicaţia ar putea fi utilă şi în cazul accidentelor şi al calamităţilor, pentru că echipajele de intervenţie ar urma să aibă acces fizic şi vizual în zona de intervenţie.

Astfel, cei care intenţionează să-şi ia roboţei, pot să-i testeze de la distanţă, prin intermediul tastaturii, înainte de a se decide dacă vor face achiziţia.

Cei doi programatori vor pleca în SUA, în San Fracisco, în luna februarie, unde urmează să discute cu reprezentanţii unor companii interesate de acest software.

Cu acest prilej, tinerii îşi vor prezenta proiectul la Silicon Valley, unde se vor întâlni şi cu alţi investitori şi cu mai mulţi cercetători.