Confidenţialitate

Doi hackeri români – inculpaţi pentru accesarea camerelor de supraveghere din Washington, înainte de învestirea lui Donald Trump

Doi hackeri româniacuzaţi în Statele Unite că au accesat ilegal computere conectate la camere de supraveghere din Washington – au fost reţinuţi la Bucureşti în vederea extrădării.

Cei doi – un bărbat şi o femeie – au fost puşi sub acuzare în Statele Unite pentru că, în ianuarie 2017, au accesat ilegal aproximativ 123 de computere conectate la camerele de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane. Cei doi au fost reţinuţi la jumătatea lunii decembrie în Bucureşti. Bărbatul este în prezent în arest preventiv, iar femeia în arest la domiciliu, în vederea extrădării.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat în 16 decembrie cazul lui Mihai Alexandru Işvanca (25 de ani) şi al Evelinei Cismaru (28 de ani). A acordat termen la 11 ianuarie 2018 pentru  judecarea cererii de extrădare.

Cei doi sunt acuzaţi de conspiraţie în vedere comiterii de fraude electronice şi informatice.

Statele Unite au inculpat cetăţenii români pentru accesarea camerelor de supraveghere din capitala Washington, D.C., cu câteva zile înainte de ceremonia de inaugurare a preşedintelui american Donald Trump, a anunţat joi Departamentul de Justiţie al SUA.

În 12 ianuarie 2017, Secret Service a fost notificat că un anumit număr de camere de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane au fost accesate, fiind lansată o investigaţie în urma căreia s-a stabilit că în perioada 9 ianuarie – 12 ianuarie computerele conectate cu camerele de supravegere au fost afectate de viruşii de tip  ransomware “cerber” şi “dharma”.

De asemenea, au fost descoperite dovezi privind existenţa unui plan de a distribui viruşi de tip ransomware prin email la cel puţin 179.000 de adrese.

Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate.

“Acest caz a avut prioritate zero, datorită impactului său asupra misiunii de protecţie a Serviciului Secret şi a potenţialului efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidenţială din 2017”, a precizat procurorul american Jessie K. Liu.

Cei doi români sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi conspiraţie pentru săvârşirea unei fraude informatice, iar pedeapsa maximă poate fi de 20 de ani de închisoare, potrivit Departamentului de Justiţie al SUA.