Confidenţialitate

Doha: Nu există justificare legitimă pentru izolarea diplomatică a Qatarului

Autorităţile qatariote susţin că nu există ‘o justificare legitimă’ pentru decizia mai multor națiuni din Golf de a rupe legăturile diplomatice cu emiratul.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Bahrainul şi Yemenul au anunţat, la primele ore ale dimineţii, că încetează contactele cu Qatarul, invocând că acesta sprijină actvităţile unor grupări teroriste, între care Frăţia Musulmană, care ar urmări să creeze instabilitate în regiune.

Cele 5 state îşi închid brusc graniţele şi spaţiul aerian pentru zborurile dinspre Qatar.

Prima ‘victimă’ este compania Qatar Airways.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească şi să tranziteze frontierele statului Qatar că zborurile companiei Qatar Airways sunt operaţionale spre şi dinspre Europa, inclusiv către România. În prezent, cursele pe ruta Doha – Otopeni, Bucureşti şi retur sunt asigurate.

Anularea legăturilor aeriene către zona Golfului nu va fi singura problemă a Qatarului. Populația care numără puțin peste două milioane de oameni, localnici și expați,  s-ar putea confrunta cu o criză alimentară dacă guvernul nu va găsi rute alternative de aprovizionare cu alimente.

Qatarul este o țară deșertică, a cărei bogăție este clădită pe exploatarea petrolului, iar majoritatea produselor alimentare sunt importate. Sute de camioane vin zilnic din Arabia Saudită pe singura legătură terestră pe care Qatarul o are cu o altă țară. Acum această rută va fi închisă iar analiști citați de BBC apreciază că efectele vor fi resimțite imediat de populație.

Culise politice

Potrivit BBC, există doi factori  principali care au determinat ruptura diplomatică din zona Golfului: legăturile Qatarului cu grupările islamiste și Iranul, rivalul regional ala Arabiei Saudite.

Deși Qatarul s-a alăturat coaliției anti-ISIS condusă de Statele Unite, guvernul de la Doha a fost nevoit în mod repetat să respingă acuzațiile liderilor irakieni șiiți, potrivit cărora Qatarul finanțează Statul Islamic.

Chiar și așa, se pare că personaje extrem de bogate au donat bani, iar guvernul a finanțat și alimentat cu arme gruparile Islamiste radicale din Siria.

Qatarul este acuzat și că are legături cu gruparea cunoscută ca frontul al-Nusra, afiliat al-Qaeda.

Agenția de știri saudită acuză Qatarul că susține aceste grupări, dar și Frăția Musulmană, de asemenea ilegală, și că promovează mesajele și interesele acestor grupări prin intermediul presei guvernamentale.

Ministerul Informațiilor din Arabia Saudită a închis, după-amiază, birourile televiziunii qatariote Al Jazeera, retrăgându-i licența.

 

https://www.europafm.ro/arabia-saudita-a-inchis-birourile-televiziunii-al-jazeera/