Confidenţialitate

Conflict diplomatic în lumea arabă: Cinci țări izolează Qatarul, acuzat că susține terorismul

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Yemen au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatar, pe care îl acuză că destabilizează regiunea.

Deși întreruperea relațiilor diplomatice a fost bruscă, măsura nu este surprinzătoare. În ultimii ani, tensiunile între Qatar și țările din Golf au sporit constanta și s-au acutizat în ultimele săptămâni.

Pe de altă parte, în ultima vreme au sporit și tensiunile dintre statele din Golf și marele vecin al acestora, Iranul. Oficialii saudiți au acuzat Qatarul că ar colabora cu milițiile susținute de iranieni, în Yemen.

În urmă cu două săptămâni,  cele patru țări au blocat toate site-urile de știri din Qatar, inclusiv pe cel al televiziunii Al Jazeera.

Critici dure făcute de emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani,  la adresa Arabiei Saudite ar fi fost publicate pe site-ul agenției naționale de știri.

Guvernul de la Doha a spus însă că declarațiile sunt false, iar materialul a fost publicat de hackeri.

Qatarul este acuzat că sprijină grupări militante inclusiv așa-numitul Stat Islamic și al-Qaeda, acuzații respinse de Emirat, transmite BBC.

Diplomația în impas

Agenția oficială de știri din Arabia Saudită, SPA, a transmis că Riyadh-ul și-a închis granițele și a blocat orice legătură terestră, maritimă sau aeriană cu micul stat peninsusular.

Arabia Saudită este singura țară cu care Qatarul are graniță terestră. Qatarul a calificat măsura ca „nejustificată” și „lipsită de fundament”.

Mișcarea fără precedent este considerată ca o delimitare importantă între ţările arabe apropiate de Statele Unite şi Qatar.

Bahreinul a fost primul  stat care a rupt relațiile diplomatice și a fost urmat la scurt timp, în dimineața de luni, de către Arabia Saudită. Imediat aliații acestora le-au urmat exemplul.

Agenția de știri saudită a citat oficiali care au declarat  că decizia a fost luată pentru a „proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului.”

Diplomații din Qatar au la dispoziție 48 de ore să părăsească Emiratele  Arabe Unite.

Abu Dhabi acuză Qatarul că “sprijină, finanțează și acceptă terorismul, extremismul și organizațiile sectare”, potrivit agenției oficiale WAM.

Agenția oficială din Bahrain a scris că relațiile au fost întrerupte deoarece Qatarul clatină securitatea și stabilitatea Bahrainului și se amestecă în afacerile sale.

Qatarul a fost exclus și din coaliția condusă de saudiți împotriva  rebelilor Houthi din Yemen. Agenția saudită de presă  afirmă că “practicile Qatarului fortifică terorismul”, sprijinind al-Qaeda și Daesh (Stat Islamic), dar și colaborând cu milițiile rebele.

Yemenul se află de aproape doi ani în război civil, țara fiind divizată între gruparea Houthi, sprijinită de Iran, și guvernul recunoscut internațional, sprijinit de o coaliție arabă sunită în fruntea căreai se află Arabia Saudită.

Guvernul recunoscut al Yemenului a anunțat la rândul său ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul.

Culise politice

Potrivit BBC, există doi factori  principali care au determinat ruptura diplomatică din zona Golfului: legăturile Qatarului cu grupările islamiste și Iranul, rivalul regional ala Arabiei Saudite.

Deși Qatarul s-a alăturat coaliției anti-ISIS condusă de Statele Unite, guvernul de la Doha a fost nevoit în mod repetat să respingă acuzațiile liderilor irakieni șiiți, potrivit cărora Qatarul finanțează Statul Islamic.

Chiar și așa, se pare că personaje extrem de bogate au donat bani, iar guvernul a finanțat și alimentat cu arme gruparile Islamiste radicale din Siria.

Qatarul este acuzat și că are legături cu gruparea cunoscută ca frontul al-Nusra, afiliat al-Qaeda.

Agenția de știri saudită acuză Qatarul că susține aceste grupări, dar și Frăția Musulmană, de asemenea ilegală, și că promovează mesajele și interesele acestor grupări prin intermediul presei  guvernamentale.

Zboruri anulate și efecte economice

Compania națională a Emiratelor, Etihad Airways, a anunțat că își suspendă toate zborurile spre și dinspre Doha, începând de marți, de la ora locală 02.45.  Și compania Emirates, cu baza în Dubai,  a anunțat anularea zborurilor către Doha. Ambele companii operau zilnic câte patru zboruri dus-întors către Qatar.

Air Arabia a anunțat luni că a suspendat toate zborurile între Sharjah și Doha începând de marți, ultimele zboruri pe această rută fiind programate luni seară. Un anunț similar a fost făcut și de către FlyDubai. Se așteaptă ca operatorul egiptean Egyptair și cel din Bahrain, Gulf Air, să adopte măsuri similare.

Qatar Airways  a anunțat pe pagina sa că a suspendat toate zborurile către Arabia Saudită. Vor fi afectate și zborurile către Dubai, Abu Dhabi și Cairo.

Pe de altă parte, restricționarea spațiului aerian traversat de zborurile Qatar va face ca majoritatea curselor să fie întârziate și va crește costurile de operare din cauza utilizării de carburant suplimentar.

Anularea legăturilor aeriene către zona Golfului nu va fi singura problemă a Qatarului. Populația care numără puțin peste două milioane de oameni, localnici și expați,  s-ar putea confrunta cu o criză alimentară dacă guvernul nu va găsi rute alternative de aprovizionare cu alimente.

Qatarul este o țară deșertică, a cărei bogăție este clădită pe exploatarea petrolului, iar majoritatea produselor alimentare sunt importate. Sute de camioane vin zilnic din Arabia Saudită pe singura legătură terestră pe care Qatarul o are cu o altă țară. Acum această rută va fi închisă iar analiști citați de BBC apreciază că efectele vor fi resimțite imediat de populație.